FTP Nedir? Ne işe yarar?

FTP

Günlük hayatımızı etkisi altına alan internet sayesinde birçok ihtiyacımızı karşılıyoruz. Hemen hemen kullandığımız bütün akıllı telefonlar, beyaz eşyalar, arabalar vb. cihazlar için olmazsa olmazımızdır. İnternet’e bağlı olan iki bilgisayar arasında dosya alışverişi yapmamıza yardımcı olan protokol ismine FTP denir.

Bir web sayfanızın içerisindeki verileri aktarmamıza yardımcı olacaktır ve FTP Sayesinde indirip tekrardan düzenleme yapma ihtimaline sahipsiniz. File Transfer Protokolü’nün bize sağladığı en önemli özelliklerinden birisi yüksek boyutlu dataları, hızlı ve güvenli bir şekilde aktarılmasında önemli rol oynar. 

FTP Bağlantısında kullanabileceğimiz programlar;

Filezilla

FileZilla, Tim kösse ve iki sınıf arkadaşı tarafından okul ödevi olarak başlatıldı. İleri zamanlarda sürekli gelişen açık kaynaklı uygulama olup en güvenli uygulamalardan birisi haline geldi. 

WinSCP

Açık kaynak kodlu ve ücretsiz olan WinSCP uygulaması Mart 2000 yılında kullanılmaya başlandı. Martin Přikryl'nin başlatmış olduğu projeyi Prag da ki ekonomi Üniversitesinin yardımlarıyla geliştirmiş olduğu FTP uygulamasıdır.

Core FTP LE

Geliştirilmesi CoreFTP olan Windows için güvenli olan bir FTP Uygulamasıdır. Açık kaynaklı ve ücretsiz bir uygulamadır.

Cyberduck FTP

Geliştiricisi David V. Kocher, Y ves Langisch olan CyberduckFTP, 2008 tarihinde Piyasaya sürülmüştür. Ücretli bir uygulama olup kullanım ara yüzü kolay olan gelişmekte olan bir uygulama temeli Mac işletim sistemine dayandırılsa da Windows işletim sistemi de kullanılmaya başlamıştır. 

Smart FTP

Geliştiricisi SmartSolf ltd. olan FTP uygulamada Kullanımı rahat ara yüzü anlaşılır uygulamalardan birisidir.Windows için tasarlanılmış uygulama 2008 öncesinde kar amacı güdülmeksizin kullanımlarda tamamı ücretsiz olurken 2008 tarihinde belirli bir kısmı ücretli olmuştur.