Web Tasarımlarında Doğru Renkler

Web Tasarımlarında Doğru Renkler

Renklerin insan zihninin durumunu büyük ölçüde etkilediği bilinen bir gerçektir. Web sitenizde kullandığınız renk paleti, ziyaretçilerinizi web sitenize girmeye ikna edebilir yada ilk birkaç saniye sonra çıkıp gitmesine neden olabilmektedir. Bunun farkında olmasalar bile, ziyaretçilerin kötü renk seçimi ve iyi tasarlanmamış görsel öğeler nedeniyle sitenize göz atmaya ya da terk etmeye karar vermeleri büyük ölçüde etkilenir.

Bir web site aslında bir pazarlama aracıdır; şirketleri, ürünleri ve servisleri temsil eder, aynı zamanda şirket karakterinin, düşünce tarzının ve felsefesinin bir yansıması gibidir. Büyük şirketler ürünlerinin kalıcı olması ve ambalajlanması gibi konularda kusursuz renklere ulaşmak amacıyla milyon dolarlar ödüyorlar. Çünkü renklerin doğru kullanımı, ürünlerin satışlarını kesin bir ölçüde etkilemekte ve artırmaktadır. Bu kuralın web siteleri için de geçerli olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Bir ziyaretçi sitenize geldiği zaman, 8-10 saniye civarında sitenin görselliğine yoğunlaşır ve sonra bir müşteriye dönüşür. Madem ki, renkler hislerimize hitap ediyor, algılamalarımızı ve etkileşimimizi yoğunlaştırıyor, o halde kişiye kendini iyi hissettiren, rahatlatıcı, tatmin edici ve güven veren renkler kullanmamız gerekiyor. Bu durumda web sitenizin renklerini seçmeden önce, renklerin ve etkilerinin temel olarak ne ifade ettiğini bilmek büyük önem kazanıyor.

Site tasarımlarında tek bir ton kullanılmaz genellikle iki veya üç ton tercih edilir.  İnternet sitesinin işlevine, kurumsal kimliğine uygun bir şekilde karar verdikten sonra bu tona uygun diğer alternatiflere de ihtiyacımız oluyor. Birbirine uyumlu olan renkleri bulabilmek tasarımlar için hayatı bir unsurdur.

Doğru rengi ve uyumlu tonları bulabilmek için bize yardımcı olabilecek çeşitli colorscheme siteleri mevcut. Bu siteler ile renk kodlarını HTML / CSS kodu olarak ve Photoshop paleti olarak alabiliyorsunuz. Böylece web tasarım yaparken hangi renkleri kullanmanız gerektiğini en başta rahatlıkla belirleyebiliyorsunuz.

Web site tasarımınızda işe koyulduğunuzda, ana renkler olarak firmanızın logosunda bulunan renkleri seçmelisiniz. Daha sonra, web sitenizin hitap edeceği sektöre göre, bu renklere uyacak diğer yan renkleri belirlemeniz uygun olacaktır. En fazla 4 adet renk seçimi kullanmayı prensip haline getirmenizi öneririm.

Başarılı bir web tasarımın ana unsurlarından en önemlisi web sitesine ve içeriğine uygun, doğru renk kombinasyonlarının kullanılmasıdır. İşiniz için “web sitesi hangi renk olmalı, hangi web siteleri hangi renk tonlarında tasarlanmalı” diye düşünüyorsanız renklerin psikolojisi konusuna odaklanabilirsiniz. Peki web tasarımında renklerin kullanımı nasıl olmalıdır ? Markaların renk tercihleri, bulundukları sektöre göre değişim gösterebilmektedir. Şirketlerin çalıştığı sektöre göre doğru web tasarımı, doğru renkler sayesinde satın alma alışkanlıklarını da etkiler. E-ticaret sitelerinde renk kullanımı, özellikle önemli bir yer teşkil eder.

Web tasarımında renklerin psikolojik yönünün yanı sıra, renklerin kullanılmasında “Renk Bilgisi”nden yararlanılarak hareket edilmelidir. Konu ile ilgili ekranda verilen renk ve grafikler öğrenenin ilgisini uyandıracak nitelikte olmalı ve artalan rengi ile hem vurgulama hem de görülebilirlik açısından uygun bir renk kompozisyonu oluşturmalıdır. Önemli elemanlar üzerine dikkat çekilmek istendiğinde parlak ve ışıklı renkler kullanılmalıdır. Kullanılan yazı ile öğrenenin okuması veya görmesini kolaylaştırıcı artalan rengi, uygun zıtlık oluşturacak renklerden seçilmelidir. Ancak, bir ekrandaki renk sayısının dördü geçmemesine özen gösterilmelidir.

Güçlü ve Parlak: Saf, parlak ve çok güçlü renkler az kullanılmalı ya da sönük artalan tonları ile kullanılmalıdır. Böylelikle, güçlü renkler, belirli bir özelliğe dikkat çekmekte kullanılmaktadırlar. Öğrenenleri, parlak, güçlü renklere boğmamak gerekir. Çünkü, bu durumda, dikkat; asıl içerikte değil, renklerde toplanır.

Açık ve Koyuyu Karıştırmak: Açık, parlak renkler, en iyi kendilerine yakın koyu bir renk ile karıştırılırlar. Bu karışım, zıtlık sağlar ve belirli bir şeyi vurgulamayı ya da dikkati çekmeyi sağlar. Parlak ve koyu renkleri bir arda kullanırken dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü bazen bu görüntü, gözü zorlayabilmektedir.

Artalan: Artalan, geniş-alan ya da temel renkler dingin, yumuşak, donuk, sesiz, sönük, doğal renkler olmalıdır ki, daha küçük parlak alanlar canlı bir şekilde göze çarpmalıdır.

Birlikte: Geniş alanlar farklı renklerle doldurulmamalıdır ya da farklı renkleri birbiri ile dokumak gerekir.
 
Temel renklerin anlamlarına ve kullanıldıkları alanlara bir kaç örnek vermek gerekirse:

Finans ve Yatırım Web Sitelerinde : Renkler genel olarak koyu yeşil, gök mavisi ve kömür grisi tercih edilmelidir. Bu renklerin ziyaretçiler üzerinde bırakacağı his web sitenizin dolaylı olarak firmanızın sorumluluk sahibi, güvenilir olduğu  olacaktır. 

Restaurant web siteleride : Renkler genel olarak koyu kızıl ve turuncu tercih edilmelidir. Bu renklerin ziyaretçiler üzerinde bırakacağı his web sitenizin dolaylı olarak firmanızın zengin yemek çeşitleri olan ve lezzetli ürünlerin sunulduğu olacaktır. 

Tatil içerikli web siteleri : Renkler genel olarak altın sarısı tercih edilmelidir. Bu renklerin ziyaretçiler üzerinde bırakacağı his web sitenizin dolaylı olarak firmanızın konuksever, rahatlık ve huzurun sunulduğu mekanlar olacaktır. 
 
Sağlıklı Yaşam Web Siteleri : Renkler genel olarak Yaprak yeşili ve tonları tercih edilmelidir. Bu renklerin ziyaretçiler üzerinde bırakacağı his web sitenizin dolaylı olarak firmanızın sağlıklı, denge, yaşam sunulduğu mekanlar olacaktır. 
 
Web tasarımında kesinlikle kullanılamaz ya da şu renkler kullanılmalıdır şeklinde kesin bir kural yoktur. Ancak gözü fazla yoracak, parlak renklerden arka plan rengi olarak uzak durmak yararlı olacaktır.

Renklerin anlamları ülkeler ve kültürler arasında farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle ürününüzü pazarlayacağınız ülke ve kültürü de göz önünde bulundurmayı unutmayın.