Web Programlama Dilleri nelerdir?

web programlama dilleri nelerdir

Hosting veya sunucu üzerinde barınan yazılımların yapılarını oluşturan genel sisteme web programlama denir. Web programlama dilleri sayesinde yazılan kodlar, web servisleri tarafından işlenerek uygulamaya dönüştürülür ve HTTP yada HTTPS protokolleri tarafından son kullanıcıya iletilir.

Web programlama dilleri

                                                  

HTML

Bir web sayfasının ön yüzü için gerekli olan bir programlama dilidir. HTML programlama dili taglardan oluşan bir dildir. Kod yazmaya başlarken mantığıyla çalışan programlama dilidir. HTML açık kaynaklı, basit bir dil olmasından dolayı kolay anlaşılır rahat yazılır bir dildir. .html veya htm uzantılarına sahiptir.

PHP

HTML yapısıyla oluşturulan bir web sitenin backendindeki verileri yöneten, işleyen ve yayınlayan dile PHP denir. PHP Genellikle backend tarafında ön plana çıkartmaktadır. Öğrenmesi kolay ve yönetimi çok işlevsel bir dildir. Dünya üzerinde kullanılan en popüler web programlama dilidir.

CSS

HTML tarafından oluşturulan bir ön yüzün tasarımını, boyutlarını ve responsive özelliklerini sağlayan dile CSS denir. URL yapısıyla ya da sayfa içerisine entegre edilen CSS kodları HTML taglarını id, class yada  value ile seçerek görünümü yönetmektedir.

AJAX

Javascript yapısıyla sayfanın işlevselliğini daha kullanışlı hale getirmek için ve sayfa yenilemeden bir çok işlemi gerçekleştiren programlama diline Ajax denir. HTML ile entegreli çalışan Ajax yapısı web programlama için vazgeçilmez bir dildir.

ASP

Windows tabanlı Microfsoft yazılımı .net yapısıyla geliştirilmiş bir programlama dilidir. Genelikle Windows IIS yapısıyla kullanılmaktadır.  Kullanım konusunda PHPye göre biraz daha zordur ama sunucu tarafıyla iletişim konusunda çok işlevsel olan bir dildir.