Web Designer ve Web Developer: Farkı Biliyor musunuz?

Web Designer ve Web Developer: Farkı Biliyor musunuz?


Web Designer ve Web Developer: Farkı Biliyor musunuz?

Web tasarımcılarını (Web Designer) ve geliştiricilerini (web Developer) karıştırmak kolaydır. Her ikisi de web sitesi oluşturmaya yardımcı olur, ancak çok farklı alanlarda yer alırlar.

Web tasarımcısı ve web geliştiricisi:
Geliştiriciler, kodlama dillerini kullanarak bir web sitesinin temel yapısını oluştururken, tasarımcılar görsel olarak daha yaratıcı ve kullanıcı odaklıdır. Geliştiriciler, tasarımcının yaratıcı vizyonuna hayat vermek için programlama bilgilerini kullanır. Geliştiricileri inşaat işçileri ve web tasarımcılarını mimarlar olarak düşünün, her ikisi de gerekli, ancak farklı beceriler.

Siteniz için doğru seçeneği seçmek için ihtiyacınız olan tüm bilgilere sahip olabilmeniz için, sahip olabileceğiniz web tasarımcıları ve web geliştiricileri çeşitlerini açıklayacağımız ayrıntıları daha sonra inceleyeceğiz.

Web tasarımcısı nedir?

Bir web tasarımcısı, web sitenizin güzel görünmesini sağlar. Web sitesinin görsel öğelerini özelleştirmek için Photoshop gibi yazılımları kullanarak sayfanın stiline ve genel hissine odaklanırlar. Tasarımlarını oluşturmak için HTML ve CSS (Basamaklı Stil Sayfaları) gibi kodlar da kullanırlar.

Web tasarımcılarının genellikle hemen şimdi anlayacağımız iki ayrı uzmanlığı vardır.

Kullanıcı Deneyimi (UX) tasarımcısı

Bir UX web tasarımcısının işi, ziyaretçilerinizin ilgisini çekmektir. Kitlenizin hoşuna gidecek bir web sitesini nasıl hazırlayacaklarını tam olarak bilirler, çünkü tonlarca prototip testi ve sitenin yeniden yapılandırılmasından bahsetmek yerine, kullanıcıların demografisi ve web sitesi ihtiyaçları hakkında kapsamlı bir araştırma yapmışlardır.

Bir düşünün, insanlar web sitenizi kullanmaktan hoşlanırlarsa, yeniden ziyaret etme veya tavsiye etme olasılıkları daha yüksektir. Böylece, çevrimiçi topluluğunuzun büyümesine nasıl yardımcı olabileceğini şimdiden görebilirsiniz. Biraz ilham almak için bu mükemmel UX 'in ne olduğunu inceleyelim ;

UX (User Experience) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu kelimeleri bire bir Türkçe’ye çevirince “kullanıcı deneyimi” kelimeleriyle karşılaşıyoruz ama ‘kullanıcı deneyimi tasarımı’ şeklinde çevirmek daha doğru olacaktır. UI tasarımdan farkı, soyut değerleri ortaya çıkarmasıdır. UI tasarım daha çok somut değerlerle ilgiliyken (tuşların büyüklüğü, aralarındaki boşluklar, renkleri), UX tasarım kullanıcıların kullanıcı arayüze ya da bu teknik kullanılarak yapılan diğer tasarımlara baktıklarında ya da kullandıklarında hissettikleriyle, duygularıyla ilgilidir; soyut kavramlar öne çıkabilir. Tabi bu tanımı yanlış ifade etmemek ve yanlış anlamamak gerekir. UX tasarım ilkeleri arasında “ikna edicilik, yararlılık, kullanılabilirlik” gibi ilkeler bulunur ama “teknik açıdan yeterlilik ve başarılı grafik tasarım” ilkeleri de bu ilkeler arasında yer alır.
Kullanıcı deneyimi ürünleri kullanışlı hale getiren ve kullanıcıların amaçlarına ulaşmasına yardım eden tasarımlardır. Kullanıcı arayüzü ise ürünü mükemmel bir şekilde tasarlamayı hedefler ve kullanıcı deneyimi (kullanıcı testleri gibi verilerle) tasarımı doğrultusunda kullanıcılarla duygusal bağlar oluşmasını sağlayan tasarımlar yapar.

Kullanıcı Arayüzü (UI) tasarımcısı

Bir UI web tasarımcısı, kullanıcıların web sitenizdeki öğelerle veya arayüzle etkileşim biçimini iyileştirmeye yardımcı olur. Bu, karmaşık marka fikirlerini ve değerlerini eğlenceli ve gezinmesi kolay bir web sitesine çevirerek yapılır.
UX'ten farkı nedir? Bu gerçekten ince bir soru. UX, pozitif bir kullanıcı deneyimi için sağlam bir temel oluşturmaya yönelik araştırmayı içerirken, UI gerçek web sitesinin estetiğine (görünüm ve his) odaklanır.
Görsel tasarımcı, hem UX hem de UI'nin bir karışımıdır. Yaratıcılık ve kodlama becerilerini kullanarak yalnızca kullanıcı yolculuğunu iyileştirmek değil, aynı zamanda tasarım sorunlarını çözmek de onların işi. Ayrıca, bir markanın benzersiz tarzını veya ses tonunu kavramsallaştırmaya da yardımcı olurlar.
Esasen, tüm web tasarım ticaretinde ustadırlar ve özel rolleri, ne istediğinize bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.

Web geliştiricisi nedir?

Bir web geliştiricisinin rolünün bir kısmı, bir web tasarımcısının konseptini oluşturmaktır. Daha önce söylediğimiz gibi, web geliştiricileri, geliştirenlere benzer ve web tasarımcıları vizyonerler gibi. Bir geliştirici genellikle web sitesi uygulamaları tasarlama konusunda uzmanlaşmıştır. Bir web tasarımcısı, kullanıcının yapmaktan keyif alacağı şeylere daha çok odaklanır.

Geliştiriciler ve tasarımcılar arasındaki ilişki nasıl işliyor?
Bir web geliştiricisi, Javascript ve JQuery gibi yazılımları kullanarak bir web sitesinin çerçevesini oluşturur ve web tasarımcılarının daha sonra yaratıcılıklarını aktardıkları, sorunsuz çalışan bir web sitesi oluşturmayı hedefler. Tasarımcılar gibi, web geliştiricileri için de aşağıda vurgulayacağımız belirli roller vardır.

Arka uç, web sitesinin temel yapısının tasarlandığı yerdir. Bu geliştiriciler, Java, SQL ve C # gibi karmaşık yazılım dillerini programlama ve kullanma konusunda uzmandır. Yaptıkları iş, tarayıcıda değil web sunucularında ve veritabanlarında kodlamayı içerdiği için kullanıcılar tarafından görülmez (yakında öğreneceğiniz ön uç geliştiricilerin aksine).
Kısacası, görevleri çeşitli programlar kullanarak mantıklı, işlevsel web siteleri oluşturmaktır. Ayrıca hataları test etmek ve düzeltmek için çok zaman harcıyorlar.
Ön uç geliştirici ; Bu aynı zamanda istemci tarafı geliştirme olarak da bilinir. Müşteri potansiyel müşteri formları gibi kullanıcının görebileceği şeyler oluşturmak için HTML, CSS ve JavaScript kullanmayı içerdiğinden, web tasarımına arka uç geliştirmeden daha bağlıdır.
Özetle, bir arka uç geliştirici gibi, ön ucu geliştirenler kodlama becerilerine sahiptir, ancak kullanıcının gerçekten etkileşime girebileceği çerçeveler oluştururlar.
Tam yığın geliştirici, hem ön hem de arka uç dahil olmak üzere farklı katmanlarda (veya yığınlarda) çalışır. Web geliştirme söz konusu olduğunda esasen tam pakettir, çünkü her alanda uzmandırlar.

Bir web tasarımcısına veya web geliştiricisine ihtiyacınız var mı?
Artık bir tasarımcı ile geliştirici arasındaki farkları biliyorsunuz. Bu, bilinmesi gereken önemli şeylerdir çünkü her birini ne zaman işe alacağınızı bilmek, web sitesi ile ilgili hayatınızı çok daha kolay hale getirecektir. Her birini ne zaman seçeceğinize dair hızlı bir genel bakış için aşağıdaki tablomuza bakın.

Ne zaman bir web tasarımcısına ve web geliştiricisine ihtiyacınız var?
Bahsettiğimiz gibi, her zaman biri veya diğeri olmak zorunda değildir. Örneğin, sıfırdan bir web sitesi oluşturmak için hem geliştirici hem de tasarımcı gerekir. Sonuçta, ekip çalışması web sitesinin hayalini kuruyor.

Çoğu insan gibi, faturalar ve müşteri e-postaları ile uğraşırken web sitesi sayfaları oluşturmak için zamanınız yoksa, bir web tasarım ajansı kullanmak gerçekten yararlı olabilir. Ya da gelişmiş işlevselliğe sahip bir web sitesine ihtiyacınız varsa, uzmanlarla dolu ikwebtasrim.com harika bir çözümdür.

özet olarak web geliştiricisi ile bir web tasarımcısı arasındaki fark;
Bir web geliştiricisi ile bir web tasarımcısı arasındaki fark sandığınızdan daha büyüktür. Bir web tasarımcısı, bir markanın fikrini ekrandaki gerçekliğe taşır ve belirli bir kitlenin neyi seveceğini tam olarak bilir. Bir web geliştiricisi, mantıklı, programatik web siteleri oluşturmak için kodlama dillerini kullanarak sitenin temel yapısını oluşturur.

Bununla birlikte, tıpkı bir sosisli sandviçteki hardal ve ketçap gibi, bazen en iyi deneyimi elde etmek için ikisine de ihtiyaç duyarsınız. Sıfırdan bir web sitesi oluştururken, temeli oluşturmak için bir web geliştiricisine ve sizin ve daha da önemlisi kullanıcılarınızın istediği şekilde görünmesini ve hissetmesini sağlamak için web tasarımcılarına ihtiyacınız vardır.