Sunucu nedir? VDS-VPS nedir?

Verilerin, bilgisayar ağları üzerinde kullanıcılar için erişime açık barındırabildiği bilgisayar sistemlerine sunucu denir. Sunucular, sadece donanımsal birleşimlerden oluşan bir yapı değildir. Yani, Sunucunun içine, gerçek olmayan sanal bir sunucu kuralibir bu sayede sürekli açık olması gerek bir sunucu ortamına gerek duymazsınız.

Sunucu Türleri nelerdir?

Ağ sunucusu: internet üzerinden, tüm internet erişimlerini sağlamak için kullanılan sunuculardır.

Sanal sunucu: Sanallaştırma yöntemi kullanılarak bir sunucuyu, birden fazla ve birbirinden bağımsız sunucular haline getirme işlemine denir. Gerçek sunucunun içinde barındırdığı her işlem, aynı şekilde sanal sunucularda da gerçekleşmektedir.

Ev sunucusu: Belirli kullanım ihtiyaçlarına sahip olan sunucular için gereklidir. Çok fazla gelişmiş olmayan donanımlarla beraber kullanılabilen bu sunucular, genellikle, düşük maliyetli olduğu için kullanışlıdır. Günümüzde akıllı ev kategorisine giren evlerde kullanılan güvenlik, aydınlatma, iklimlendirme, hatta ev havasını ölçme gibi birçok işlem bu sunucular sayesinde yapılmaktadır.

Uygulama sunucusu: Uygulama ya da yazılım ihtiyaçları için gerekli olan sunucu çeşididir.  

Bulut sunucusu: Geleneksel sunuculardır, tek bir donanım için ayrıştırılmış ve bağımsız sistem kaynaklarıyla kullanıcılara tahsis ediliştir. Sanal sunucuyla aynı benzerlikte bir sistem kaynağıyla, sınırlı sayıda kullanıcılara bölüştürülerek kullanılmaktadır. Geleneksel ile Sanal sunucu üzerinde en önemli özellikse, büyüklükleri farklı seviyelerde olabilseler de tek bir sistem kullana biliyorlardır.


Virtual Hosting
Ana sunucunun üzerindeki kaynaklar sınırlandırıp, bölümlere ayırmaktır. Bu sistem, kullanıcılar için belirli sınırlar demektir. Örnek verecek olursak, 500 gb'lık SSD’yi 10'ar gb olarak ayırabilirsiniz. Web sunucularının, maliyetli ve bakımının zor olmasından dolayı bununla uğraşmak istemeyen kullanıcılar, web sitelerini veya yazılımlarını bu sunucularda barındırarak, bakımı ve maliyeti konusunda kendilerine kolaylık sağlamaktadırlar. Sanal sunucular sayesinde internet üzerindeki e-postalarınızı ve web sitelerinizi yedekleyebilir, yazılım ile uğraşıyorsanız uygulamalarınızı Virtual Hosting'de barındırabilirsiniz.


Virtual Dedicated Hosting (VDS) ve Virtual Private Server (VPS)
Sunucu kullanım kontrolünün tamamen kullanıcıya ait olduğu özel sanal sunucu ortamlarıdır. Fiziksel donanım ve sunucuların üzerlerinde bulundurduğu bileşenlerin her biri ayrı ayrı yer almaktadır. VDS veya VPS’ler üzerlerinde sunucu yazılımları ve işletim sistemleri bulundurmaktadır. Bu sanal sunucularda verilen ramler ve işlemcilerin miktarı, fiziksel sunucuların üzerinde barındırılan diğer VPSler, VDS’ler tarafından paylaşımlı olarak kullanılamaz. Bu, sanal sunucuların özellikle performanslı olmasını sağlamaktadır. Yapılan bu paylaşımda sizlere ayrılan işlemciler, harddiskler, ramler ve hatlar gibi birçok işlemciler yer almaktadır. Eğer aynı sanal sunucu veya başka sanal sunucular üzerinde VDS’leriniz var ise bunlardan kullanmadığınızı diğeriyle birleştirme şansınız yoktur.

Güvenli, sorunsuz, hızlı ve ekonomik VDS ve VPSler paketleri için bizimle iletişime geçiniz.

Sanal sunucu kullanım alanları
Sanal sunucular, web sitenizi ve yazılımlarınızı, barındırmanıza, yedeklemenize ve radyo yayını yapmanıza olanak sağlar. Sanal sunucu üzerinden bilgileriniz daha hızlı ve güvenli bir şekilde sunuculara aktarılır, bu sayede daha hızlı ve birden fazla sunucuyu kontrol edebilme konusunda sizlere avantaj sağlar. Sanal sunucular kurumsal firmaların verilerini saklayarak, güvenli bir şekilde yedekleme işlemlerini yapabilmektedir. Bir sunucu üzerindeki bilgilere bir zarar geldiği takdirde sanal sunucu üzerinden kayıt edilen yedeklerle beraber hizmet vermeye devam etmektedir.