Suncu Yönetimi

Sunucu Yönetimi

Sunucu yönetimi, internet sitelerinin ya da internete bağlı veya lokalde çalışan diğer tüm uygulamaların bağlı olduğu sunucu bilgisayarların, düzgün ve stabil çalışmasını sağlayabilmek adına bu sunucuların takip ve kontrollerinin yapılmasıdır.

Paylaşımlı Hosting Yönetimi
Paylaşımlı hostinglerde sunucu kaynaklarını diğer kullanıcılarla paylaşırsınız ve sunucu üzerinde herhangi bir yönetim görevini yerine getirmeniz gerekmez. Çünkü onu yöneten hosting firmasıdır. Dolayısıyla, paylaşılan sunucuya ve özel sunucuya karar verirken, herhangi bir yönetim yapmanız veya dışarıdan yönetim hizmetleri satın almanız gerekmediğinden paylaşımlı sunucular fiyat açısından lider konumda olacaktır.

Paylaşımlı hostingi belirli bir dereceye kadar özelleştirebilir ve değiştirebilirsiniz. Örneğin, WordPress veya Joomla gibi CMS'yi yükleyebilir ve sunucunun dosya içeriğine ve dizinlerine doğrudan erişebilirsiniz. Çoğu paylaşılan sunucu, MySQL ve gelen kutularını yapılandırmanıza izin verir, ayrıca sunucu günlüğüne erişim sağlar. Ancak, tam kök erişimini ve kaynaklar üzerinde mutlak kontrolü unutun. 

Bir firmadan paylaşımlı hosting hizmeti satın aldığınızda, sunucu yönetimini hostingi satın aldığınız firmaya bırakmış olursunuz. Paylaşımlı sunucular tek bir firmaya ait değildir ve bu sebeple de bu sunucu üzerinde çok fazla sayıda firmanın verisi ya da internet sitesi bulunmaktadır. Hizmeti satın aldığınız firma, bu sunucuların sağlıklı ve performanslı çalışması için bir takım hizmetler sunmaktadır.

Sunucu üzerinde oluşabilecek herhangi bir sorunda, firma doğrudan soruna müdahale ederek, sistemin normal hale gelmesine yardımcı olur. Bu tür hataların raporlarının tutulmasıyla beraber de ilerleyen zamanlarda benzer sorunların oluşmaması için bazı önlemler alır. Genel olarak sunucu yönetim hizmetinde;
- Sunucu takibinin yapılması,
- Sunucunun düzenli ve verimli çalışması için gerekli çalışmaların yapılması,
- Sunucu üzerindeki yazılımların güncel tutulması,
- Sunucu üzerinde oluşabilecek sorunlarda sisteme müdahale edilmesi
Paylaşımlı sunucularda veri merkezleri bu hizmeti tüm müşterilerine sunmaktadır; ancak kişiye özel taleplerde müdahale etmek bir hayli zordur. Çünkü bir paylaşımlı sunucu üzerinde çok sayıda firmanın web sitesi ya da uygulaması barındırılmaktadır ve kişiye özel müdahale de bulunulması zaman ve iş gücü gerektiren bir çalışma olduğu için, talepte bulunan firmadan bu işlem için ayrı bir ücret talep edilebilir.

Paylaşımlı sunucularda yapılacak olan değişikliklerin, tüm sistemi etkileyebileceğini göz önünde bulundurduğumuzda kişiye ya da kuruma özel taleplerin ücretlendirilmesi gerekmektedir.

Dedicated Sunucu Yönetimi
Dedicated Server, tek bir kullanıcı ya da bir şirket için özel olarak ayrılan, paylaşımsız internet sunucusudur. Dedicated Server’ın kullanım hakları tek bir kişide ya da bir şirkette bulunmaktadır. Paylaşımlı sunuculardan en büyük farkı da bu noktada ortaya çıkmaktadır. Tam bir Türkçe karşılığı olmasa da Dedicated Server dilimizde “Paylaşımsız/Fiziksel Sunucu” olarak da geçmektedir.

Dedicated sunucu kullanan kurum ve kişiler ise sunucu yönetimlerini kendileri yapmakla yükümlüdürler. Sunucular üzerindeki yazılımların kurulumları, sunucunun güvenliğinin sağlanması, herhangi bir sorun anında sunucuya müdahale edilmesi sunucu sahibinin yükümlülüğünde bulunmaktadır.

Dedicated sunucu sahipleri, bu işlemleri yapmak istememeleri durumunda sunucu yönetim işlemini sunucuyu kiraladıkları firmadan isteyebilirler. Yukarıda bahsettiğimiz desteklerin yanı sıra kuruma özel talepler de karşılanabilir; ancak bu hizmetler yine belli bir zaman ve iş gücü gerektirdiği için kişi ya da kurum, dedicated sunucu yönetimi için ilgili firmaya belli bir ücret öder.

İSİMKAYIT kadrosunda yer alan uzman sistem yöneticileri sunucularınızı yönetirken sizler sadece işinize odaklanabilirsiniz. Sunucuların doğru ekipler tarafından yönetilmesi uptime oranını doğrudan etkiler. Uptime oranınızın yüksek olması ise işinizden elde ettiğiniz fayda ile doğru orantılıdır.