Sosyal Medyanın SEO Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Sosyal Medyanın SEO Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Sosyal medyanın da artık hayatımızın mihenk taşlarından biri haline geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. SEO stratejilerini oluşturma sürecinde oldukça önemli bir rol oynayan sosyal medya kullanıcısı, eğer Google profili açık bir şekilde aramasını yaparsa, sonuçların sosyal medyanın da güçlü etkilerine bağlı olarak sıralandığı görülüyor. Takipçilerin içerik üzerinde yaptığı tartışmaların izlenmesi, ne tür aramalar yaptıklarının analiz edilmesini sağlar ve hedefe yönelik SEO içerikleri oluşturmayı kolaylaştırır.

SEO açısından bakıldığında sosyal medya ile uğraşmak küçük işletmeler için vakit alıcı olabilir ve uzun çabalar gerektirebilir. Ancak günümüzde SEO, alışılagelmiş tekniklerden daha fazlasını istemekte ve uygulamaktadır. Eski yaklaşım, SEO stratejilerini durağanlaştırmaktadır. Yenilenen algoritmalar sizden daha dinamik, değişikliğe ayak uyduran bir yapıda olmanızı beklemektedir. Sosyal medya ise bu durumları gerçekleştirebileceğiniz tek mecra konumundadır. Sosyal medyanın SEO açısından önemini liste halinde anlatacağız.

Sosyal Medya'nın SEO Üzerindeki Etkileri Nelerdir? 
Sosyal medya, arama sıralamaları üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olmayabilir. Ancak arama motoru optimizasyonunu yani SEO çalışmalarını, temelde dört ana başlık üzerinden etkilemektedir:
- Web sitesinin görünürlüğü ve trafiği
- Artan etki alanı ve marka bilinirliği
- Daha geniş içerik dağıtımı ve uzun içerik ömrü
- Geliştirilmiş yerel SEO
Facebook, Twitter, LinkedIn gibi sosyal medya platformlarındaki beğeniler ya da paylaşımlar, SEO çalışmalarını desteklemek için kullanılabilir. Bu platformlar üzerindeki hareketler, bir marka hakkında ne kadar konuşulduğuna dair bilgilere ulaşmak için etkili bir kaynaktır. Tüm bunlarla birlikte sosyal medyanın SEO üzerindeki etkisi, şu başlıklar üzerinden incelenebilir:

Site Trafiği: Bir sitenin sahip olduğu trafik, her zaman en önemli sıralama faktörlerinden birisidir. Sosyal medya paylaşımları ise içerikleri daha görünür yaparak, site trafiğini olumlu yönde etkiler. Çok sayıda potansiyel ziyaretçi, sosyal medya kanalları üzerinden sitenizden haberdar olabilir. Böylece sitenin trafiği artabilir. Trafiğin artması ise sıralamalarda üste çıkmanıza yol açacaktır.

Arama Motorlarının Sıralama Sonuçları: Sosyal medya profilleri, arama sonuçlarında en üst sırada yer alır. Markanıza ait bir sosyal medya profili de sizi arayanların ilk uğrayacağı duraklardan biri olacaktır. Markalı arama sonuçlarının hemen hemen hepsinde, ilk sayfada sosyal medya profilleri yer alır. Eğer markanız için bir sosyal medya profili oluşturursanız, SEO çalışmalarının da desteği ile daha fazla trafik alabilirsiniz.
Tüm bunların yanında markanın sosyal medya sayfaları üzerinden marka kişiliği ve kapsamı hakkında detaylara ulaşılabilir. Değerli içerikler, ürünler ve hizmetlerin tanıtımı da bu kanallar üzerinden yapılabilir.

Marka Bilinirliği: Bir ürünü satmak ya da hizmet sunmak için paylaşım yapmak, markanın bilinirliği açısından etkili bir yoldur. Aynı şekilde daha çok bilgi vermek ve kullanıcıların dikkatini çekmek için marka bilinirliği oluşturmada, sosyal medyanın desteği alınabilir. Bu amaçla yönetilen sosyal medya hesapları ile arama sıralamalarında da öne çıkmak mümkün olacaktır. Arama motorları sonuçlarında öne çıkmak için SEO için önemli bir katkı sağlar.

İçeriğe Erişim: Sosyal medya, sitenizde yayınladığınız bir içeriğin olabildiğince çok kişiye ulaşmasını sağlar. Arama motorları, belirli anahtar kelimeler kullanıldığı sürece içeriğinizin keşfedilmesini kolaylaştırır. Ancak sosyal medya platformları, içeriğiniz hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin karşısına çıkacaktır. Sıralamayı yükseltmek için etkili bir içerik erişimine sahip olmak da kaliteli bir trafik olarak dönecektir.

Yerel SEO: Sosyal medya, yerel SEO çalışmalarınızı da farklı yönlerden etkilemektedir. NAP yani işletme adı, adresi ve telefon numarası yerel arama sıralamalarında önemlidir. Web sitenizde tutarlı NAP bilgileri bulunduğu sürece, Google markanızı güvenilir kabul edecektir. Böylece yerel arama sonuçlarında üst sıralara yükselebilirsiniz. NAP bilgilerini kullanmak kadar önemli olan bir diğer husus da sosyal medya profilleridir.
Pek çok sosyal medya kanalı, gönderilerinizde coğrafi olarak hangi bölgede olduğunuzu belirtmenize izin verir. Bu durum, yerel bir kitle arasında görünürlük kazanmanın etkili bir yoludur. Erişim alanını genişletmek ve yerel SEO kapsamında gelişme göstermek için sosyal medyaya başvurmak faydalı olacaktır.

Sosyal Medya Verileri: Sosyal medya verileri, web sitelerinin sosyal medya paylaşımlarından elde edilen verilerdir. Aynı zamanda, arama motorları algoritmalarının sonuçlarını belirlemek adına da kullanılmaktadır. Bu veriler; paylaşımlar, yorumları, beğeniler, değerlendirmeler, takipler ve linklerden oluşur. Sosyal medya verileri, web sitesindeki içerikler için bir puan tablosu olarak düşünülebilir. Site trafiğinin kaliteli bir şekilde artması için de sosyal medya verilerini dikkat almak önemlidir.

Rakipler: SEO değerini yükseltmek için başvurulacak bir diğer yol ise rakiplerin sosyal medya kanallarını incelemek olacaktır. Rakiplerin sosyal medya kullanımlarını analiz etmek ve benzer stratejiler uygulamak SEO çalışmalarını olumlu etkiler. Aynı zamanda marka değerini arttırmak anlamında da rakip analizi yapmak gerekir.

Backlinkler: Sosyal medyadan çok sayıda backlink alınabilir. Ancak alınan bu backlinklerin sayısı çok fazla olabilir ve hepsi güçlü backlinklerdir demek, doğru olmaz. Dikkat edilmesi gereken nokta, backlink alınan sosyal medya sayfasının takipçilerinin sizin içeriğinizle ilgi düzeyidir. Sitenize bilinçli gelen ve içeriklerle ilgilenen ziyaretçiler, kaliteli bir trafik için önemlidir. Aksi durumda, hemen çıkma oranı yükselebilir ve bu, sitenin gelişimi için dezavantaj oluşturur.

Sosyal Medyanın Arama Motorlarının Yerine Geçmesi: İnsanlar, merak ettikleri şeyleri sadece arama motorlarını kullanarak öğrenmezler. Bugün sosyal medya platformları da en az arama motorları kadar yaygın kullanılmaktadır. Sosyal medya aramaları ile markanızın profilini, sayfanızı ve içeriklerinizi potansiyel kullanıcıların keşfetmesini sağlayabilirsiniz.

Görünürlüğünüzü artırmak için sosyal medya sayfalarınızı ve içeriğinizi, ilgili anahtar kelimelerle optimize etmek çok önemlidir. Rakiplerinizin sıraladığı anahtar kelimeleri ve hangi anahtar kelimelerin onlara tıklama sağladığını bulmak, güçlü bir SEO planlaması için gereklidir.

Sosyal Medya Platformlarına Göre Doğru Kullanım Nasıl Olmalı?

Facebook:
- Her gün kesinlikle en az 1 paylaşım yapılmalı, takipçiyi sıkmamak adına 5 paylaşımı da geçmemek gereklidir.
- Tüm içeriklerde görsel kalitesine fazlasıyla önem verilmelidir.
- Hesap yönetimleri günlük yorum takibi ve analizler düzenli yapılmalıdır.
- Facebook hesabınızı markanıza uygun olarak optimize etmelisiniz. Web sitenize yönlendiren içerik linklerini haftalık paylaşımlarda kullanmanız markanızın bilinirliliğini artıracaktır.
- Topluluk Yönetimi çalışması yapmak markanız için ciddi dönüşler sağlar. Gruplara üye olup paylaşımlarınızı bu mecralarda yayınlayabilirsiniz.

Twitter: 
- SEO açısından Twitter en önemli mecralardan birisidir. Google sıralama algoritması tarafından yapılan resmi açıklamada Twitter’ın öneminden bahsedilmiştir.
- Etkileşim odaklı paylaşımlar yapmak, markanızın sosyal medyadan kazandığı trafiği ve bilinirliliği artırır.
- Marka ile ilgili gerekli optimize çalışmaları yapılmalı. Facebook’da kullanılan görseller, Twitter ’da aynı etkiyi vermemektedir. Buna dikkat edilmeli.
- Twitter en hızlı içerik akışının olduğu mecradır. Gündeme uygun paylaşımlar yapılması, markanız için artı puanlar kazandıracaktır.
- Retweet, Listeler oluşturmak, belirli aralıklarla paylaşımlar yapmak oldukça iyi sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.
- Hashtag kullanımı oldukça önemli. Markanıza ait onun özelliklerini yansıtan hashtagleri her paylaşıma entegre etmeniz gerekmektedir.
 
Google+:
- Google+ bu mecrada yapılan paylaşımlar günlük olmak zorunda değildir. Haftalık bülten ve tanıtım içerikleri girilebilir.
- Markanız için bir duyuru panosu görevini üstlenen Google+, SEO çalışmalarına pozitif etki de sağlamaktadır.
- Mecrada bulunan topluluklar sayesinde paylaşımlarınız ciddi bir görünürlük sağlar.
- Alternatif içerik pazarlama yöntemlerini kullanarak, sitelerine trafik yönlendirmeye çalışanların yararlanması gereken özelliklerden birisi olan bu mecrada Google+ paylaşımlarındaki +1’ler linklerin değerlerini artırıyor.

Youtube:
- Youtube, dijital içerik dünyasının en önemli oyuncularından birisidir. Bu platformda markanız için VLOG adı verilen Youtube içerik stratejisi uygulanabilir.
- Markanıza uygun videoların paylaşımı, bilgilendirme videoları ya da popüler kültüre uygun video içerikleri paylaşmak marka bilinirliği açısından oldukça önemlidir.
            Title: Kullanıcılar Youtube’da arama yaptığında görselden hemen sonra Videonuzun başlığına bakar. Bu bağlamda yazdığınız başlık videonuzun içeriğini çok iyi bir şekilde açıklamalı.
            Description: Başlık alanındaki karakter sınırlaması yüzünden buraya yazamadığınız ilgili çekici yazıları açıklama bölümüne yazabilirsiniz. Burada size artı kazandırabilecek olan husus ise başlıktaki yazıya müteakip, olabildiğince uzun kuyruklu cümle yapıları düşünmek.
            Optimizasyon: Kanal açıklama alanını iyi doldurmanız ve sosyal medya linklerinizi, “hakkında” sayfasında mutlaka belirtmeniz gerekir. Ayrıca ekleyeceğiniz sosyal medya linkleri de, ziyaretçilerinizin kanalınızda daha rahat gezinebilmelerini sağlar ve sosyal medya bağlılığını da arttırmış olur.

Instagram:
- Görsel içeriklerin en yüksek etkileşim aldığı gerçeğini unutmamak gerekiyor. Instagram ve Pinterest gibi görsel paylaşım temelli mecralar için markanızı temsil eden görsel içerik paylaşımı marka bilinirliliğini artıracaktır.
- Hashtag kullanımı Instagram’ın en önemli unsurudur. Markaya uygun Twitter ve Facebook’ta kullanılan hashtag benzerlerini ve popüler hashtagleri kullanmak site trafiğini artıracaktır.
- Web sitenize yönlendiren linkler, paylaşımların değerini artıracaktır.

 Linkedin:
- Kurumsal iletişim açısından oldukça önemli bir platform olan Linkedin, markanızın hedeflediği kişilere ulaşması noktasında en önemli köprülerden birisidir.
- Linkedin’de sayfa içerikleri ve görseller eksiksiz doldurulmalı, gerekli link inşaları yapıldıktan sonra markanızı temsil eden gruplara katılım gerçekleştirilmeli.