IP Adreslerinin İşlevi Nedir?

IP Adreslerinin İşlevi Nedir?

IP ADRESLERİNİN İŞLEVİ NEDİR?

IP adresi, uzun adı “İnternet Protokolü” olan, internet üzerinden iletişim kurabilmek ve veri alışverişinde bulunabilmek için kullanılan ağ kimliğidir. İnternete bağlı olan her cihazın bir kimliği olmak zorunda. IP adresleri, internet üzerinden gönderilen herhangi bir bilginin, verinin ya da dosyanın doğru adrese gitmesini sağlar. İnternet Protokolü deyince aklımıza gelen iki sistemi ele alalım.

IPv4 Sistemleri

Günümüzde bir çok kullanıcı tarafından kullanılan İnternet Protokolüdür. 32 bit’ten oluşur. Ard arda 4 adet yazılan, 8 bitlik sayı dizinidir. Bu sayıların değeri 0-255 arasında olabilir. Yani 0’dan 255 sayısına kadar rastgele yazılan 8 bitlik değerin 4 kere yanyana yazılmasıyla oluşabilir. Örneğin; “0.1.2.3” – “252.253.254.255” her iki sayı dizini de IPv4 Sistemlerdir. Bu sistemle 3 milyardan fazla IP adresi üretilebilir.

IPv6 Sistemleri

IP adreslerinin bloklanması dolayısıyla pek çok IP kullanılamıyor. Bu yüzden artan ağ trafiğine bağlı olarak daha büyük genişlikte IP adreslerine ihtiyaç duyuluyor. Ipv6 sistemleri, kullanıcıların bu sorununu gidermek için meydana getirilmiş. IPv4 sisteminin yanı sıra IPv6 sistemi, 128 bit genişliğindedir.

IP Adresleri Nerelerde Ve Nasıl Kullanılır?

Bilhassa siber suçluları yakalamak için kullanılan ağ kimlikleridir. IP adresleri ile herhangi birini yakınında olmadan takip edebilir, konumunu öğrenebilirsiniz. Kısacası IP adreslerinden internette girdiğiniz bütün verilere ulaşmak mümkündür, ancak basit değildir.

IP adreslerine anında sahip olmak için tıklayın.