Googleda üst sıralarda olmak

Googleda üst sıralarda olmak

Ülkemizde ve dünya genelinde internet kullanıcıları tarafından en çok kullanılan arama motoru Google’dır. Bu nedenle özellikle Google'da üst sıralara çıkma yöntemleri merak edilir. Unutulmamalı ki bir web sitesinin internet ortamına açılması sadece bir başlangıçtır. Burada asıl hedef bazı çalışmalar ile web sitesinin ulaşılabilirliğinin arttırılması ve ziyaretçi sayısının yükseltilmesidir.

Açılımı Search Engine Optimizasyon olan SEO, Arama Motoru Optimizasyonu olarak Türkçe’ye çevrilmiştir. Web sitelerinin, arama motorlarında görünürlüğü üzerine yoğunlaşan SEO, bu sitelerin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını ve böylelikle daha fazla ziyaretçiye ulaşmasını sağlayan en önemli etkendir. 

SEO, yaptığı çalışmalar ile mağazanızı ara sokaklardan çıkararak işlek bir cadde üzerine taşır. Daha yoğun olan bu cadde üzerinde ürün ve hizmet arayan kişileri en uygun bütçe ile sizinle buluşmasına imkan sağlar. Bunun yanında sağladığı faydaların başında; marka bilinirliği, itibar ve satış artışı gelmektedir. 

İSİMKAYIT olarak yapmış olduğumuz analiz ve araştırmalar sonucunda gördük ki Google'da birinci sırada bulunan web sayfası, yapılan organik arama trafiğinin yaklaşık yüzde 35 ila yüzde 40'ını tek başına alıyor. 

Google aramalarında ikinci sırada çıkan web sayfası ise organik aramalarla alakalı gelen trafiğin yüzde 18 ila 20'sini tek başına çekiyor. 
Ve bu sıralama aşağıya doğru indikçe trafik yüzdesinin de giderek düştüğü gözlemleniyor.

İlk 10 sırayı üç aşağı beş yukarı topladığınız zaman trafiğin 95-98’i ortaya çıkıyor. Bu anlamda ziyaretçiler Google'ın ilk sayfa sonuçlarında çıkan sayfaları ziyaret etmelerine neden olduğunu ve diğer sonuç sayfalarına bakılmadığını gösteriyor. 

Bu sonuçlara göre Google arama motorlarında ilk sayfada çıkmak hayati önem taşıyor. Bu noktada bazı kriterler bulunuyor. Birinci kriter ilk 3'te çıkmak, ikinci kriterse ilk sayfada çıkmak oluyor. Diyelim ki bir web sitesi yayınlıyorsunuz ve bu site Google'da 4-5. sayfada çıkıyor. Web siteniz rekabetin çok düşük olduğu bir arama sorgusunda dördüncü, beşinci sayfada çıkıyorsa SEO anlamında ciddi problemleriniz var demektir. 

Bunun aksine diyelim ki çok rekabetçi bir alandasınız ve web siteniz dördüncü, beşinci sayfada çıkıyor. Aslında iyi bir yerdesiniz demektir çünkü Google'da rekabetin çok yüksek olduğu bir sayfada 4-5. sayfasına bile çıkıyor olmanız sıçramak için iyi bir noktaya kadar geldiğinizi göstermektedir. Dolayısıyla, oradan itibaren yapabileceğiniz bir SEO çalışması sizi üst sıralara yükseltme konusunda umut vadediyor demektir. 

Başarılı ve verimli bir web sitesinin gerçekleştirmesi gereken en önemli adım Google ilk sayfada çıkmak ve çok daha erişilebilir hale gelmektir. Bu nedenle Google'da üst sıralara çıkma yöntemleri web sitesi yöneticileri tarafından bilinmeli ve çalışmalar buna göre yapılmalıdır. 
Bu yazımızda arama motorlarında ilk sırada yer almanın web siteniz için ne kadar önemli olduğuna değinmeye çalıştık.
Bir sonraki yazımızda arama motorlarında ilk sırada yer almak için gerekenleri ele alacağız.