Googleda Üst Sıralara Çıkma Yöntemleri

Google'da Üst Sıralara Çıkma Yöntemleri


Google’da üst sıralarda olmak, her site için büyük bir başarıdır. Öyle ki aramalarda ne kadar üstlerde yer alırsanız o kadar fazla ziyaretçi edinirsiniz. Arama motorlarında üst sıralarda olmanın önemini "Google'da üst sıralarda olmak" yazımızda anlatmaya çalışmıştık. Bu yazımızda da "Google'da Üst Sıralara Çıkma Yöntemleri" hakkında bilgiler vereceğiz.
Google, adil bir arama sistemi sunabilmek adına çeşitli arama robotları ile çalışır. Bu robotlar web siteleri ziyaret ederek içerik hakkında bilgi toplar. Her bir sayfa için bir analiz raporu çıkartır. İçerikler ne anlatmak istiyor, hangi ziyaretçi kitlesini ilgilendiriyor, hangi sorguya cevap olabilecek nitelikte gibi sorulara yanıt ararlar.
Yapay zeka söz konusu olduğu için yayınlanan bir yazıyı okuyup anlaması mümkün değildir. Bunun yerine SEO dediğimiz sistemi kullanırlar. Anahtar kelimeler, başlıklar, bold kullanılarak yazılmış cümleler referans alınır. Bunun sonucu olarak sayfanın ne anlatmak istediğine ulaşılır. Bur arada önemli diğer bir unsur kalitedir. Google, ziyaretçileri için en kaliteli siteleri sunmayı hedefler.

Başarılı ve verimli bir web sitesinin gerçekleştirmesi gereken en önemli adımı atmak ve amaçlanan hedef kitleye ulaşmak için yapılması ve bilinmesi gereken bazı önemli yöntemler bulunmaktadır. Google'da üst sıralara çıkma yöntemleri web sitesi yöneticileri tarafından bilinmeli ve çalışmalar buna göre yapılmalıdır. 
Arama motorlarında ilk sırada yer almak için gerekenleri sizler için  detaylandıralım.

Başlık (Title) Uzunluğu : Sayfa başlık uzunluğu 70 karakterden az olmalıdır.
Anahtar Kelime : Siteniz ile ilgili en önemli temel sözcükleri seçmelisiniz. Anahtar kelime uzunluğu 260 karakterden az olmalıdır. Fazla olması, spam şüphesi sebebiyle seo açısından sakınca oluşturabilmektedir. Anahtar kelime, bir yazı metni içerisindeki konuyu en net şekilde ifade edebilen bir yada birden fazla kelimeye verilen addır. Öneminin daha iyi anlaşılması için metninizin odak noktası yada kalbidir diyebiliriz.
Açıklama Metni (Meta Description):  Açıklama metni uzunluğu, 160 karakterden az olmalıdır. Fazla olması, spam şüphesi sebebiyle seo açısından sakınca oluşturabilmektedir. 
Başlık (Heading) Etiketi : Bir web sitesinde mutlaka heading (hr) etiketleri bulunmalıdır. Sitenizde max. 1 adet h1 etiketi, max. 4 adet h2 ve max 4 adet h3 etiketi olmalıdır.
Görseller : Sitelerde yer alan resim sayısı arttıkça, sitenin toplam boyutu da artmaktadır. Bu yüzden kaynak kodu / içerik boyutu oranı da artarak sitenin hızını olumsuz yönde etkileyecektir. Sitelerde kullanılan resim sayısı olabildiğince azaltılmalı ve kullanılması gereken resimlerin boyutları küçültülmelidir. Resim sayısını ve dolayısıyla sorgulama sayısını azaltmanın en iyi yolu, resimlerde css sprite tekniğini kullanmaktır.
Sitenizde kullandığınız resimlerde title ve alt tagları bulunmalıdır.Bu taglar anahtar kelimelerinizden oluşması, kullanıcıların görsel aramalarında da sizin sitenizle karşılaşmasını sağlayacaktır.
Dahili (Internal)Link)Sayısı : Site içi linkleme seonun vazgeçilmezlerindendir. Yalnız bu konuda da istikrarlı davranmak gerekir. Site içeriçindeki dahili link sayısı 40 linki geçmemelidir.
Harici Link Sayısı : Harici link sayısı 20 linki geçmemelidir. Gereksiz sitelere link verilecekse bunlar "nofollow" etiketi ile gösterilmelidir.
NoFollow Link Sayısı : Google bir sitenin mutlaka nofollow kullanmasını önermektedir. Kalitesine güvenmediğimiz ve pagerank değerimizi paylaşmak istemediğimiz sitelerin nofollow ile gösterilmesi, pagerank veya site kalitesi yönünden o siteye kefil olmadığımızı belirtmiş oluruz.
Favicon Simgesi : Favicon, siteler açısından bir kalite yönergesidir. Özellikle sitelerin, kullanıcıların aklında kalması için sitenin logosu kadar etkili bir özelliktir. Yeni web teknolojilerinde, ortaya çıkan favicon özelliği, web teknolojilerinin seo ya etkisi açısından da kullanılması gerekmektedir.
Style Dosyası : Sitelerde yer alan stil dosyaları, tema ve eklenti kaynaklı olabilmektedir. Ancak sorgu sayısının azaltılması ve stil dosyasının hızlı yüklenerek sitenin hızlanması için birden fazla stil dosyası tek bir dosyada birleştirilmelidir.
Javascript Dosyası : Javascript dosyaları, sitelerin yavaşlamasındaki en önemli faktörlerden biridir. Sitede barındırılan javascript dosyalarından kullanılmayanlar veya çok az kullanılanlar temizlenmelidir. Aynı zamanda js optimizer siteleri aracılığıyla, javascript dosyaları küçültülerek çalıştırılması kolaylaştırılmalıdır.
Robots.txt : Robots.txt dosyası Google a indexlenmesi ve indexlenmemesi istenilen dizinlerin belirtildiği dosyadır. Google botlarının sitemizde hangi sınırlar dahilinde arama yapabildiğini belirttiğimiz dosyadır. Herhangi bir kısıtlama olmasa bile robots.txt dosyasının kullanılması Google açısından bir gerekliliktir.
Sitemap Haritası : Sitemap.xml dosyası sitelerin içeriğini yansıtan bir yol göstericidir. Dolayısıyla sitedeki tüm sayfaların sayısı ve bu sayfaların güncellenme sıklığı gibi önemli bilgileri, arama motorları tarafından indexlenmede kullanılmasını sağlarız. Sitelerin hızlı ve tam indexlenmesi için kullanılması gereklidir.
Domain Yaşı : Sitelerin yaşı seo açısından önemli bir kriterdir. Sitelerin yaşı, Google açısından deneyim olarak algılanmakta ve önemli bir kriterin seoda olumlu bir şekilde yer almasını sağlamaktadır.
Height ve width Etiketleri : Sitede gösterilen her resimde mutlaka height ve width ölçüleri belirtilmelidir. Çünkü web tarayıcıları, genişlik ve uzunluk ölçüsü girilmemiş resimleri önce tam ekran açar, sonra resmi kendi ölçülerine getirir, bu durum da zaman kaybına sebep olur. Eğer resimlere genişlik ve yükseklik değerleri ilave edilirse, resimler ilk açılırken orjinal boyutları ile görüntülenir. Bu şekilde daha hızlı yüklenir.
W3C CSS ve W3C XHTML Hataları : Sertifikalar bir sitenin Google gözünde belirli bir değere ulaşması için en önemli seo kriterleridir. Sitelerin html ve css yapısının düzgün kodlanmasını onaylatmak, hem bu konuda sertifika almanızı hem de düzgün tasarım sayesinde sitelerin hızlı açılmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla xhtml ve css kodlamaları hatasız olmalıdır.
Google Pagerank : Google'ın sitenize gelen backlink ve içerik özgünlüğü gibi temel kriterlere göre verdiği bir puanlama sistemidir. 10 üzerinden belirtilen bu puanlarda, seo konusunda dürüst ve yasal çalışarak arttırılması oldukça kolaydır.
Google Backlink : Backlink, sitenize verilen bağlantılara verilen bir isimdir. Arama motorları tarafından indeks almanızı sağlar.
Strong ve Bold Etiketleri : Anahtar kelimeler, sitede kalın ve italik bir şekilde gösterilerek, arama motoru botları tarafından daha dikkat çekici hale getirilmesi sağlanmalıdır.
Site Yüklenme Hızı :Site Yüklenme Hızı ne kadar fazla olursa, kullanıcılar ve arama motoru botları sitedeki içeriklere o kadar hızlı ulaşırlar. Sitelerin hızlı indekslenmesi ve ziyaretçilerin daha fazla sitede dolaşmasını sağlamak için sitenin hızlı olması gerekmektedir.
Mobil Uyumluluk : Mobil uyumluluk (responsive), web siteleri için vazgeçilmez bir özelliktir. Günümüzde mobil cihazların kullanım oranları artmış ve bu sebeple internette gezinme masaüstü bilgisayarlardan çok mobil cihazlarla yapılmaktadır. Web siteniz akıllı telefon ve tabletlere ne kadar uyumlu olursa Google aramalarında da üst sıralarda çıkma ihtimali artar.

Her web sitesinin, her projenin, kendine has yapısı olması nedeniyle, projeye özel çalışma yapılması önemlidir. İyi bir uzman projeyi tabi tutacağı analizler neticesinde, doğru bir çalışma planı oluşturarak, işlemlerine başlamalıdır. İKWEBTASARIM olarak, danışmanlığını yaptığımız tüm projeleri, doğru ve güncel bilgiler ışığında analiz ederek, gerekli uygun çalışmayı sağlıyoruz.