Google Algoritmaları yazı dizisi 3

Google Hummingbird



Google Panda ve Google Penguen'in aksine,  arama sorgusu yapan kullanıcıların mantığını tahmin ederek bulmak istedikleri veriye en yakın sonuçları sıralamak için geliştirilen Google Hummingbird bu özelliğiyle Google’ın en önemli algoritmaya sahip güncellemesidir.

22 Ağustos 2013 tarihinde çıkarılan bu algoritma kullanıcılar için büyük bir kolaylık sağlamakta ve gereksiz zaman kayıplarını ortadan kaldırmaktadır.


Google Hummingbird doğrudan anahtar kelimelere bağlı sonuçları getirmek yerine eş anlamlı sözcükleri de göz önünde bulundurarak daha geniş ve kesin sonuçlar sıralamayı sağlamıştır. Böylece aramada kullanılan anahtar kelimelerin çıkan sonuçlardaki içeriklerde yer alma şartı kısmende olsa ortadan kalkmıştır.


Google Hummingbird’e karşı Güvende kalın.


Anahtar kelimelerinizi geliştirmelisiniz. Hummingbird algoritmasının çalışma mantığına uymak için eş anlamlı sözcükler ve doğal sözcükler kullanılarak içerik oluşturmak gerekir. Google AdWords gibi anahtar kelime planlayıcıları üzerinden elde edilen anahtar kelimeleri olduğu gibi kullanma çoğu zaman risk içerir.

Hummingbird ile uyumlu anahtar kelimeleri bulmanın en iyi yolu benzer aramalara göz atmak, otomatik doldurma özelliğinden faydalanmak, sosyal medya, forumlar ve bloglar veya Google Trendler kısmına bakmaktır.

Bu anahtar kelimeleri bulduktan sonra uygun bir şekilde oluşturduğunuz içeriklere dahil etmelisiniz.


Hedef kitlelerinizin kullandığı dili keşfettiğiniz zaman, Hummingbird algoritmasının sitelerinizi etkileme olasılığının da birinci adımını geçtiniz demektir. Devamında yukarıda kısmen bahsetmiş olduğumuz alanları inceleyerek hedef kitlelerinizin genel konuşma dili olarak kullandığı kelimeler dizisini ayrıştırıp yoğun olarak bu kelimeleri ve eş anlamlılarını veya bu kelimelerle bağlantılı kelimeleri anahtar kelime olarak kullanabilirsiniz.


Arama motorlarının her geçen gün kendini geliştirmesi ve yeni algoritmalar oluşturmaları sizi sayfalarınızda bir robotun konuştuğu gibi bir dil kullanıyorsanız bu yaklaşımınızı değiştirmek zorunda bırakacaktır.

Başlıklarınızda anahtar kelimelere vermek önemlidir ama bunu bir insanın doğal konuşmasında kullandığı gibi gerçekleştirmelisiniz. Oluşturduğunuz başlıklar daha özgün ve dikkat çekici bir hale gelecektir. Bunu yapmanız durumunda tıklama oranının gözle görülür bir şekilde yükseltmeyi başarabilirsiniz.


Google’ın arama sonuçlarında en kaliteli sonuçları arka arkaya sıralamak üzere kullanıcılara çok büyük kolaylıklar sağladığı bu algoritmalarla ilgili daha fazla bilgiye ikwebtasatirm.com sitemiz üzerinden ulaşarak SEO hakkında her türlü bilgi ve desteğe ulaşabilirsiniz.