Google Algoritmaları Yazı Dizisi 2

Google Penguen

Google’ın spam içeriklere karşı sahaya sürdüğü bir diğer önemli algoritmalardan Google Penguen’in çalışma mantığını anlamaya çalışacağız. Google Penguen ile Google Panda'nın ortak yanları olsada Google Penguen özelikle Backlinkleri hedef alır ve bu linkler üzerinden web sitelerini değerlendir.

İlk Google Penguen güncellemesi 24 Nisan 2012'de yayımlandı. Birçok web sitesini ciddi anlamda etkileyen bu güncelleme Penguen 1.0 olarak bilinir. 
22 Mayıs 2013'te ikinci Penguen güncellemesi Penguen 2.0 ardından 17 Ekim 2014'te Google, Penguen 3.0 güncellemesine başladı. O zamana kadar tüm güncellemeler manuel olarak yürütülüyordu. Nihayet 2016 sonbaharında Penguen 4.0 güncellemesi daha gelişmiş bir algoritma deneyimiyle ve sürekli yenilenme formuyla  Google çekirdek algoritmasının bir parçası haline geldi. 

Penguen’in amacı nedir?

Penguen esas olarak kullanıcılar için arama sonuçlarını optimize etmek amacıyla webspam'a yönelik geliştirilmiş bir algoritmadır. Bununla hedeflenen amaç, daha kaliteli içerik, geliştirilmiş teknik performansa sahip web sitelerinin oluşmasını sağlamaktır.

Google'ın Web yönergelerine uymayan web siteleri Penguen’den etkilenir.  Önceki sürümlerde Google Penguen, bir web sitesini webspam olarak tanımlamışsa etki alanının (liste sıralaması) değerinin düşmesine sebep olur ve bu tek tek alt sayfalara doğru sıralama kaybına yol açar sonunda ise görünmez olur.. 
Google’nin çekirdek algoritmasına entegre edilen ve sürekli olarak güncellenen Penguen bu özelliği sayesinde daha önce webspama düşen ancak gerekli düzeltmeleri yapmış Websitelerinin liste sıralamasında hızla yükselmesine de olanak sağlar.

Google "kalite yönergeleri" ne göre, webspam birçok farklı biçimde varlığını gösterir. Buna göre, aşağıdaki teknikler veya özellikler webspam olarak kabul edilir:

-Doğal olmayan bağlantılar; profil geri bağlantıları, içeriği düşük blog yorumları, sadece tanıtım amacıyla açılmış siteler, içi boş (paravan ) siteler, bire bir aynı kopya siteler ve link satın alma veya link platformlarından link kiralamasıyla oluşan bağlantılardır.

-Hızlı bağlantı büyümesi: bir web sitesi çok sayıda gelen bağlantıyı hızlı bir şekilde alırsa, Google Pengueni bunu da webspam olarak işaretleyebilir.

Penguen tarafından etkilenmenin önemli bir göstergesi, Google'ın Google Arama Konsolu aracılığıyla Web yöneticilerine gönderdiği “doğal olmayan bağlantılar” uyarısıdır.
Web sitesi için bu uyarıyı alanlar veya Penguen’den etkilenme olasılığını düşünenler hemen bağlantı yapısı analizi üzerinde çalışmalıdır. Bu konuda ikwebtasarım.com üzerinden destek alabilir veya yayımladığımız makalelerden faydalanabilirsiniz. Web kataloglarından veya bağlantı kiralama platformlarından gelen bağlantıların yanı sıra kötü ve güvenilir olamayan sitelerden gelen bağlantılar ciddi değer kayıplarına neden olabileceğinden bunlardan kurtulmalıdırlar. 

Google, Disavow Tool aracıyla alternatif  bir kolaylık sundu. SEO ve Web yöneticileri bu aracı kullanarak, geri bağlantıları doğrudan geçersiz olarak ilan edilebilirler.
Panda ve Penguen Google’nin çekirdek algoritmasının bir parçası haline geldiğinden, web yöneticileri ve SEO'lar artık hangi öğenin güncellendiğini tam olarak tahmin edemiyorlar. Sadece birkaç yıl öncesine kadar sorunsuz çalışan tekniklere güvenmek artık mümkün değil bu nedenle sürekli olarak web site bağlantılarını analiz etmek zorundadır.

Web sitesi yöneticileri ve SEO’lar kaliteli içerik ve teknik olarak kusursuz web siteleri oluşturmak için her zamankinden daha fazla çalışmak zorundalar. Kısa vadeli SEO önlemleri veya siyah şapka teknikleri giderek etkisini kaybediyor hatta zaten etkisiz hale gelmiş durumdadır.

Google Panda ve Penguen algoritmalarından kurtulma yöntemlerinden sonra bir sonraki yazımız Google’ın bir başka algoritması olan Google Hummingbird hakkında olacaktır. 
İkwebtasarım.com’dan iletişime geçip web sitenizin analizi yaptırarak sonuçların değerlendirmesiyle ilgili bilgiler alabilirsiniz.