Geleneksel web sitelerinden modern tasarımlara geçiş

Geleneksel web sitelerinden modern tasarımlara geçiş

Gelişen ve değişen tüm toplumlarda modernleşme kavramı kendisine yeni formlar yaratmıştır. Modernizmin ulaştığı bu yeni formlar içerisinde iletişim araçlarının rolü son derece büyüktür. Toplumların yaşanan her gelişmede kitle iletişim araçlarından faydalanması aynı zamanda modernizm tartışmalarının haberleşme teknolojileri vasıtasıyla değerlendirilmesini gündeme getirmiştir. 

Ülkemizde İnternetin aktif olarak kullanılmaya başladığı, ticari ve kurumsal sitelerin de yavaş yavaş boy gösterdiği 1996-97 yıllarından itibaren grafik tasarım yeni bir dal ile tanıştı, daha sonra dijital ara yüz tasarımı olarak evrimleşecek olan web tasarımı. Teknolojinin gelişimi, İnternet hızlarının yükselerek internetin kendisinin hayatımızın bir parçası haline gelmesi sürecinde hep ekranlarda bir butonun ya da basit bir metin linke tıklamanın peşinde koştuk. Yıllar içinde web ara yüz tasarımlarının da geçirdiği evrim, günümüz modern web tasarımının temel yapı taşlarını oluşturdu. 
Sizlerle modern web tasarımındaki gereklilikleri, iyi bir ara yüz tasarımının hangi yolları izleyerek yapılabileceğini ve günümüz trendlerinin ipuçlarını paylaşacağız.

Web sitesi tasarımları artık daha da gelişerek değişmektedir. Günlük hayatımız ve aramalarımız için önemli bir yere sahip olan web sitelerinde farklı farklı öğeler, görseller ve işlevler görebiliyoruz. Bu süreç içerisinde ise yenilenen tasarımlar ortaya çıkmaktadır. Bir web sitesinde görselliğe hitap etmek büyük bir öneme sahiptir. Kullanıcılar memnun kaldığı sürece o web sitesinin aktif kullanıcıları olabilirler. Buda firma sahiplerinin daha geniş kitlelere hitap etmesine fayda sağlamaktadır. En iyi şekillerde web tasarımlar yapılarak kullanım kalitesinin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Modern tasarımlarda da bulunan şeyde aslında daha net bilgiler ve görsellerdir. Yani modern web tasarımdan kasıt web sitenin öğelere ve animasyonlara boğulması değil de verilmesi gereken bilgilerin daha net ve açıkça verilmesidir. 

İnternette yer alan tüm siteler için gerekli olan bazı özellikler vardır. İnternet sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda görünmesi, tüm cihazlarda doğru şekilde görüntülenmesi, güvenli bir şekilde hizmet vermesi, tüm tarayıcılar ve yeni teknolojiler ile uyumlu olması, hızlı açılması, güven vermesi, kurumsal bir tasarıma sahip olması ve işletmenizin sağladığı ürün ve hizmetleri iyi yansıtması çok önemlidir. Bu nedenle web tasarım hizmeti, profesyoneller tarafından verilmesi gereken bir hizmettir ve İKWEB Tasarım olarak size bu konuda en iyi hizmeti sağlayacağımızdan emin olmanızı isteriz. Şimdi, sizin için hazırlayacağımız internet sitelerinde nelere dikkat ettiğimizi başlıklar halinde inceleyelim.

İnternet Siteniz Hızlı Açılmalıdır : Yapılan araştırmalara göre, yavaş açılan internet sitelerine giren kullanıcılar, sitenin açılması için uzun süre beklemeyi sevmiyor ve siteyi terk ediyor. İşletmenizi internet üzerinde bulmak isteyen potansiyel bir müşteri sitenize girdikten sonra, sırf yavaş açıldığı için sitenizi terk edebilir. Bu durum, hem ziyaretçilerinizin hem de potansiyel müşterilerinizin azalmasına neden olur. Google’da üst sıralara çıkmak için de en önemli şeylerden biri, web sitenizin hızlı olması ve tüm cihazlarda sorunsuz bir şekilde yüklenmesidir. Yavaş açılan siteler arama motorlarında alt sıralara düşerler ve zamanla anahtar kelimelerinde de görünmemeye başlarlar. Bu nedenle web sitenizin hızlı açılması çok önemlidir.
Web sitenizi ziyaret eden potansiyel bir müşteri, sayfanızın açılmasını uzun süre beklemez ve iletişim bilgilerinize, hizmetlerinize ya da ürünlerinize göz atarak işletmenizi kısa sürede tanımış olur. Kurumsal web tasarım hizmeti sağladığımız tüm sitelerde dosya boyutları küçültülerek, en iyi sunucular kullanılarak ve temiz kodlama yapılarak hızlı bir site oluşturmak için gerekli tüm adımlar tamamlanır. 

İnternet Siteniz Mobil Uyumlu Olmalıdır : Günümüzde internetin en çok kullanıldığı cihazların başında mobil cihazlar ve özellikle de akıllı telefonlar gelmektedir. Bu nedenle, yeni sahip olacağınız internet sitesi kesinlikle mobil uyumlu olmalıdır. Bu sayede, hem masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan, hem tabletlerden hem de akıllı telefonlardan sitenize ulaşan potansiyel müşterileriniz sitenizi doğru şekilde görüntüleyebilir. Aksi takdirde, sitenize giren bir ziyaretçi kısa süre içinde sitenizi terk edecektir. Bunun olmasının önüne geçmek için, sağladığımız tüm tasarımlar %100 mobil uyumlu olacak şekilde hazırlanır ve her cihazda sorunsuz bir şekilde görüntülenebilirler.
İnternetin en büyük arama motoru ve en çok ziyaret edilen web sitesi olan Google da, mobil uyumlu olmayan internet sitelerini arama sonuçlarında aşağı sıralarda görüntüleyeceğini duyurmuştur. Arama motoru optimizasyonu ile sitenizi Google’da daha üst sıralara çıkarmak istiyorsanız, yapmanız gereken en önemli şey, sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olmaktır. Tasarımlarını yaptığımız tüm web siteleri, %100 mobil uyumlu olarak hazırlanır ve böylece tüm cihazlardan müşterileriniz en iyi şekilde web sitenize ulaşabilirler.

İnternet Siteniz Güvenli Olmalıdır : İnternet birçok insanın sıklıkla kullandığı bir platform olmasına rağmen, özellikle ülkemizdeki dolandırıcılar nedeniyle güvenilmemesi gereken bir ortam izlenimi yaratmıştır. Bu nedenle internet tarayıcıları, internet sitelerini “güvenli” ve “güvenli değil” şeklinde sınıflandırmıştır. SSL güvenlik sertifikasına sahip olan siteler kullanıcılara “güvenli” ibaresi ile sunulurken, bu sertifikaya sahip olmayan web sitelerini ziyaret eden kişiler “bu site güvenli değil” şeklinde uyarılar ile karşılaşmaktadırlar. Sitenize giren potansiyel bir müşterinin, “güvenli değil” ibaresini görmesi, o kişinin firmanız hakkındaki ilk izleniminin de kötü olacağına işaret eder.
Tasarımını yaptığımız tüm internet siteleri, SSL sertifikasına sahiptir ve bunun için ek bir ücret ödemezsiniz. Bu sayede, size sunduğumuz web sitesine giren bir ziyaretçi, sitenizi açar açmaz “güvenli” ibaresi ile karşılaşacak ve bu, işletmenizin ilk izleniminin olumlu olmasını sağlayacaktır. Özellikle kullanıcı girişi gerektiren siteler ve internet üzerinden ödeme alan e-ticaret siteleri için, müşterilerin bu duruma ne kadar önem vereceğini tahmin edebilirsiniz. Güvenli bir internet sitesi için web tasarım hizmetimizden faydalanabilir ve işletmenizin internetteki itibarını sağlama alabilirsiniz.

Bunun yanında, işletmenize ve internet sitenize zarar vermek isteyen kötü niyetli kişiler de her zaman olacaktır. İnternet sitenizi “hack”lemek ya da sitenizde kendi reklamını yapmak isteyen bu kötü niyetli kişiler, sitenize sızmak için her türlü yolu deneyeceklerdir. Tahmin edilmesi zor kullanıcı adı ve şifrelere ek olarak, SSL güvenlik sertifikası, sunucu güvenliği ve ek güvenlik önlemleri ile siteniz için internet saldırılarına karşı dayanıklı bir kalkan oluşturacaktır.

İnternet Siteniz SEO Uyumlu Olmalıdır : SEO (Search Engine Optimization), son yıllarda internetin en çok tartışılan alanlarından biri olmuştur. Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen bu kavram, web sitenizin arama motorları tarafından kolaylıkla taranabilmesine ve bunun sonucu olarak da aramalarda üst sıralarda yer alabilmesine odaklanmaktadır. Bir web sitesinin SEO uyumlu olması demek daha fazla müşteriye ulaşması ve rakiplerinin önüne geçmesi demektir. Google sertifikalı uzmanlarımız, Google başta olmak üzere tüm arama motorları ile uyumlu web siteleri tasarlamaktadır.
Bir internet sitesinin görünümü ne kadar iyi olursa olsun, içeriği ve SEO altyapısı iyi değilse arama motorlarında üst sıralarda görünmesi mümkün değildir. Sitenizin hızlı açılması, mobil uyumlu olması, güvenilir olması, faydalı içeriğe sahip ve hatalı kodlardan arındırılmış temiz bir yazılım altyapısına sahip olması ve diğer siteler tarafından bağlantı verilen bir site olması, internet sitenizin SEO’dan en iyi şekilde faydalanması için olmazsa olmazdır. İnternet siteniz ilk açıldığı andan itibaren üst sıralara olması için, web sitenizin SEO uyumlu olması olmazsa olmazlardandır.

İnternet Sitenizin Görünümü Modern Olmalıdır : İnternet siteniz, sitenize giren bir ziyaretçi için “vitrin” görevi görmektedir. Sitenizin tasarımına bakan potansiyel müşteri, işletmeniz hakkında da bir ilk izlenim sahibi olur. Bu nedenle internet sitenizin görünümünün güzel olması, kurumsal ve profesyonel bir tasarıma sahip olması çok önemlidir. Sitenizin renkleri, öğelerin ve menülerin yerleşimi, reklam alanları, logonuz, iletişim bilgilerinizin konumu gibi tüm öğeler doğru şekilde seçilmelidir. Bu nedenle, web sitesi tasarımı profesyonel bir uzman tarafından yapılmalı ve tüm bunlar dikkat edilerek hazırlanmalıdır. Bir web sitesinin tasarımında kullanılan altyapı, o web sitesinin hızını ve SEO yapısını, dolayısıyla da arama motorlarındaki sıralamasını etkileyecektir.
İKWEB TASARIM web sitelerinde, sitenizi ziyaret eden potansiyel müşterilerinizin gözüne güzel görünecek, işletme profilinize uygun, kurumsal ve profesyonel bir tasarım oluşturuyoruz. Sitenize yerleştirilecek tüm görselleri, videoları, eklenecek içerikleri, bağlantıları, ürünleri ve hizmetleri özenle seçiyoruz. Özgün tasarıma sahip web tasarım işlerinde sizlerin de fikrini alıyoruz, hazır tasarım kullanan işlerimizde ise mümkün olduğunca isteklerinize cevap verecek şekilde özelleştiriyoruz. Profesyonel ve kurumsal bir web sitesi ile siz de müşteri portföyünüzü genişletebilir ve işletmenizin gelirlerini artırabilirsiniz.

İnternet Sitenizin İçeriği İyi Hazırlanmalıdır : Bir internet sitesinin en önemli öğesi içeriğidir. İçeriği iyi hazırlanmış bir site hem arama motorlarında daha üst sıralarda görünür hem de potansiyel müşterilerin ve site ziyaretçilerinin ihtiyaçlarını karşılar. İşletmenizin internetteki kimliğini yansıtacak web sitesini tasarlarken, içeriğin en iyi şekilde görüntülenmesine özen gösteriyoruz. Sitenizin anasayfası, hizmetler ve ürünler bölümü, hakkımızda sayfası, iletişim ve konum bilgilerinin yer aldığı sayfalar özenle hazırlanır. Bu sayfalarda dilediğiniz kadar görsele, videoya ya da yazıya yer verebiliriz. Tek yapmanız gereken, firmanızın ürün ve hizmetlerini en iyi şekilde anlatan görselleri, metinleri ve varsa video içeriklerini bize ulaştırmaktır.

İnternet Siteniz Kolay Yönetilebilir Olmalıdır : İnternet siteleri, belirli aralıklarla güncelleme gerektirebilir. Bilgilerin değişmesini, yeni hizmet ve ürünlerin eklenmesini, adres ve iletişim bilgisi değişikliğini, yeni görsel vs. eklenmesini gerektiren durumlarda, kolay yönetilebilen bir web sitesi paneli gereklidir. Bu nedenle, web tasarım hizmeti sunarken herkesin kolaylıkla kullanabileceği geliştirdiğimiz kontrol panelini kullanarak, ufak tefek değişiklikleri ya da eklemeleri kendiniz halledebilirsiniz. işletmenizde görevlendireceğiniz bir personelden de bu iş ile ilgilenmesini isteyebilirsiniz. Elbette biz de her zaman yardıma hazırız. Ancak kolay yönetilebilir bir internet sitesi, gelecekte daha da büyüyecek firmanızın internet yüzünü güncellemek için iyi bir seçimdir.

Sosyal Medya ve Web Tasarım : Kullanıcılar, özel uygulamalara ilave olarak haber ve bilgi ihtiyaçları için sosyal medya platformlarına giderek daha bağlı olmaktadır. Mağaza çalışma saatleri veya restoran menüleri gibi iş bilgileri araştırırken, bu bilgileri Facebook’ta aramak veya doğrudan şirkete sormak çevrim içi olarak bulmak kadar kolaydır. Bunun yanında, yeni makaleler ve medyalar sosyal platformların haber akışlarına giderek daha fazla entegre olmaktadır. Bu durum kullanıcıların diğer web siteleri aramak için bu platformlardan ayrılmasını giderek daha az gerekli kılmaktadır.

Sosyal medyanın tekdüze yapısı nedeniyle burada tasarım için fazla alan yoktur. Şirket ve kurumların basitçe sosyal medya platformları tarafından sunulan sayfalardaki boşlukları doldurmaları (örneğin, bir profil ve başlık resmi) ve platformların araçları ile içeriklerini yayınlamaları gereklidir.

Bu yaklaşımların anında sunulduğu pratik olarak sonsuz bilgi ve işlevsellik karşısında kullanıcılar geleneksel web sitelerinden halen ne bekleyebilir?
Teknoloji ve web erişiminin diğer biçimleri hızla gelişmekte olmasına rağmen kullanıcıların yakın gelecekte geleneksel webe geleneksel web tarayıcıları ile erişmeye devam etmesi muhtemeldir. Önümüzdeki birkaç yıl sonra nüfusun küçük bir azınlığı halen geleneksel web sitelerine erişiyor olacak ve bir miktar talep yaratacaktır. Ancak, nüfusun büyük çoğunluğu daha heyecan verici, daha bütünleşik, daha çabuk bağlantı biçimlerine kayacak ve geleneksel web tasarımcılarının çoğu pist dışına atılacaktır.

"Modern olmak çok renkli ve karışık olmak demek değildir."