ETBİS Nedir?

ETBİS Nedir?

Tüketiciyi korumak ve e-ticaret işlemlerini kayıt altına almak amacıyla oluşturulan ETBİS, ile ilgili bilmeniz gereken temel konuları ve ETBİS platformuna kayıt işlemlerinizi nasıl yapabileceğiniz adım adım detaylı bir şekilde anlatıyor olacağız.

ETBİS
Resmî kurumlar, son dönemde ticari faaliyetlerin kontrolünü ve istatistiksel çalışmaların yapılmasını kolaylaştırmak adına birtakım sistemler geliştiriyor. Yaşanan bu dönüşümün doğrudan e-ticaretle uğraşan şirketleri etkileyen bir boyutu da var. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, e-ticaret şirketlerini kayıt altına almak ve sektörün verilerini tek bir merkezde toplamak için ETBİS olarak bilinen bir sistem kurmuştur.

Elektronik Ticaret Bilgi Platformu (ETBİS) Nedir?
ETBİS, e-ticaret ile uğraşmayı düşünenlerin karşına sıklıkla çıkan bir kavramdır. Buna bağlı olarak ETBİS ne demek ya da ETBİS nedir? gibi sorular sıklıkla sorulur.
ETBİS ya da açılımı ile Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi, 11 Ağustos 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan tebliğ ile kullanıma açılmış bir platformdur. 1 Aralık tarihinden itibaren de e-ticaret ile uğraşan tüm hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcı şirketlere bu sisteme kayıt olma ve bildirimde bulunma yükümlülüğü getirilmiştir. Bu sistem, e-ticaret verilerinin toplanması amacı ile kurulmuştur.

ETBİS Ne İşe Yarar?
ETBİS, belirttiğimiz gibi öncelikle e-ticaret verilerinin toplanmasını sağlar. Bir sonraki aşamada ise bu verilerin işlenmesi ile internet üzerinden yürütülen ticari faaliyetlere yönelik istatistiki bilgiler oluşturulur. Bu istatistikler, düzenli aralıklarla paylaşılır ve bunlardan hareketle e-ticaret stratejilerinin belirlenmesi hedeflenir. Yani ETBİS, kayıt tutmayı ve isabetli stratejiler üretmeyi hedefleyen bir platformdur. Bu sistem, ayrıca internetten alışveriş yapan tüketicileri de çeşitli olumsuzluklara karşı korur.

ETBİS'e Kayıt Zorunlu mudur?
İnternet üzerinden mal veya hizmet satışına yönelik sözleşme yapılmasını veya sipariş verilmesini sağlayan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar, faaliyete başlamadan önce ETBİS'e kayıt yaptırmak zorundadır.
Etbis sisteminin hayatına geçirilmesinden sonra, kayıt olması zorunlu kılınan mükellefler de üç ana grupta belirlenmiştir:
- Kendilerine ait bir web site ya da mobil uygulama bulunan hizmet sağlayıcılar,
- E-ticaret yapılmasına olanak sağlayan aracı hizmet sağlayıcıları (e-ticaret pazar yerleri),
- Yurt içinde kurulan ve burada yerleşik olan fakat yurt içine yönelik olarak satış gerçekleştirmeyen, yurt dışında aracılık hizmeti veren eBay ya da AliExpress gibi e-ticaret platformları üzerinden ihracat yaparak faaliyet yürüten hizmet sağlayıcılar.

ETBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?
E-ticaretle uğraşan şirketler, www.eticaret.gov.tr adresine girerek ETBİS’e kayıt olabilirler. Bu işlemini aşağıda yer vereceğimiz adım ve yönlendirmeleri takip ederek tamamlayabilirsiniz. ETBİS kayıt işlemi, herkesin kolaylıkla tamamlayabileceği adımlardan oluşan basit bir süreçtir.

ETBİS'e Kayıt Ücretli midir ?
Herhangi bir ETBİS kayıt ücreti yoktur. Bu işlemi herhangi bir ücret ödemeden gerçekleştirebilirsiniz.

ETBİS’e Kimler Kayıt Olmalıdır?
ETBİS kimler kayıt olmak zorunda, bu sisteme dair en çok sorulan sorunların başında gelir. Aşağıda belirtilen başlıkların kapsamına giren tüzel ya da gerçek kişilerin bu sisteme kayıt olmaları gerekir.
- Kendi internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden satış yapanlar
- Satış işlemleri için aracı hizmeti sağlayanlar (Sanal pazar yerleri)
- Yurt içinde kurulmuş olmasına rağmen iç pazara satış yapmayan, yurt dışındaki aracı kurumlar aracılığı ile faaliyet gösterenler (eBay ve AliExpress gibi yabancı kökenli platformlardan satış yapanlar)
Sadece yurt içinde kurulmuş pazar yerleri üzerinden satış yapan şirketlerin ise ETBİS’e kayıt olma zorunluluğu bulunmaz. İnternet üzerinden satış yapacağınız bir site kurmayı düşünüyor ve bu konuda size yardımcı olacak bir yol haritasına ihtiyaç duyuyorsanız "E - Ticaret Sitesi Kurmak İstiyorum" yazımızda aradığınız tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

ETBİS Kayıt Süresi Ne Kadardır?
Yukarıda saydığımız özellikteki işletmeler faaliyetlerine başlamadan önce ETBİS’e kayıt olmalıdır. Aksi hâlde bu işletmelere idari para cezası verilebilir. Ayrıca kaydın tamamlanmasının ardından girmiş olduğunuz bilgilerde herhangi bir değişiklik olması hâlinde 30 gün içinde değişikliklere dair bildirimde bulunmanız gerekir.

ETBİS ‘e Nasıl Kayıt Olunmaktadır?
E-Ticaret Bilgi Platformu sitesi olan https://www.eticaret.gov.tr/ sitesinin ana sayfasında bulunan "ETBİS GİRİŞ" butonuna tıklanır. Butona tıkladıktan sonra "İşletme Girişi"ne tıklanır. Açılan e-devlet sayfası üzerinden ilk olarak sicile kayıtlı yetkili temsilci tarafından giriş yapılır. Daha sonra gerekli görülmesi halinde yetkili tarafından alt yetkili atanabilir.

Sisteme giriş yapılmasının akabinde ETBİS’e Kayıt Ol alanına tıkladığınızda E-Devlet bilgilerinize bağlı MERSİS / ESBİS kaydı bulunan işletmeleriniz ekrana gelecektir. Buradan işletmenizi seçip, mail adresi ve telefon numarasını yazarak devam etmeniz gerekmektedir.

ETBİS’e birden fazla site de kaydedilebilmekte olup, kayıtlı tüm sitelerin listesini işletme bilgilerinin altındaki renkli kutularda görebilir, bilgilerini güncelleyebilir, eğer site faaliyetini durdurduysa bu durumu bildirebilirsiniz.

ETBİS’e Kayıt Olunmazsa Ne Olur?
Etbis sistemine kayıt olunmaması, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun tarafından suç olarak belirlenmiştir. Buna göre, Etbis sistemine kayıt olmayan işletmelerin idari para cezasına çarptırılmaları söz konusudur. Bu ceza hem gerçek kişilere, hem de özel tüzel kişilere kesilebilir.