E-Ticaretin avantaj ve dezavantajları

E-Ticaretin avantaj ve dezavantajları

Günümüzün en etkili satış yöntemlerinden biri olan e-ticaret, gelişen cihaz ve yazılım teknolojileri sayesinde işletmelere sayısız avantaj sunuyor. İşini tamamen e-ticaret üzerine kurgulayanların yanı sıra, mevcut satış mağazalarına dijital dünyayı da eklemeyi tercih edenler hazırladığımız bu hızlı rehberde, daha önce E-ticaret hakkında geniş bilgilere yer vermiştik. O yazılarımızın devamı niteliğinde olan e- ticaret sistemi üzerinden online alışverişin avantaj ve dezavantajlarını sizler için sıralıyoruz.

Online Alışverişin Avantajları Nelerdir?
Bir çoğumuz zamanın günlük işlere yetmediğinden ve çabuk geçtiğinden yakınırız. Bu noktada işleri kolaylaştırıcı bazı hizmetlere ihtiyaç duyulması da kaçınılmaz oluyor. Online alışveriş tam da bu noktada kişilerin çok fazla zamana ihtiyaç duymadan alışveriş yapmalarına olanak sağlayan bir sektördür. Online alışverişin en büyük avantajları arasında sayabileceğimiz zaman kısıtlaması olmadan alışveriş yapma imkanı, internetin olduğu her yerden ve zamandan alışveriş yapmayı sağlamaktadır. Diğer yandan mağazalarda kısıtlı olan ürünleri online alışveriş sitelerinde bulabilme olanağının olması ve saat kaç olursa olsun sipariş verebilme imkanı online alışverişi cazip hale getiren detaylardır.

Online alışveriş sitelerinin müşterileri kazanmak adına yaptıkları bazı indirim ve kampanyalı ürünler de, internetten alışverişinin birebir alışverişe nazaran daha ekonomik hale gelmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda insanların kullanmadıkları ihtiyaç fazlası ürünleri oluşturdukları platformlarda satışa çıkarmaları da alıcılar için online alışveriş sınıfına girmektedir. Bu noktada güven problemi aşıldıktan sonra ve bunun için gerekli önlemleri almanın ardından, online alışveriş birçok kişi için tutku halini alabilecek düzeyde keyifli bir aktivite halini alacaktır.
E-Ticaretin Avantajları
- Fiziki bir mağaza masrafları olan kira/stopaj vs. gibi masrafların olmaması.
- Evden ticaret yapabilme imkânı sağlaması.
- Satıcıların dünyanın her yerine ürünlerini ulaştırabilmelerine olanak sağlanması.
- Müşteriler için sürekli ulaşılabilir olma 7/24 satış yapma imkânı sağlanması.
- Stoksuz satış yapabilme sayesinde depo, stok maliyetlerinin ortadan kalkması.
- Müşterilere geniş ürün yelpazesi sunarak daha büyük kitlelere ulaşabilme imkânı sağlanması.
- Müşterilere sunulacak ürünlerde çeşitlilik sağlanması.
- Ürün açıklama ve tanıtımlarının detaylı ve açıklayıcı bir şekilde yapılabilmesi.
- Pazaryerlerinde satış yapanlar için çok geniş ve farklı hedef kitlelere ulaşabilme.

Online Alışverişin Dezavantajları Nelerdir?
Online alışverişe yanaşmayan pek çok kişinin en önemli sıraladıkları sebeplerinden biri de, alacağı ürüne dokunmadan ve incelemeden alıyor olmasıdır. Bu alıcılar için önemli bir dezavantaj olsa da, online alışveriş sitelerinin müşterilerine sunduğu olanaklar arasında beğenilmeyen ürünün iade edilme hakkı bulunuyor. Ödeyeceği paranın bu nedenle boşa gideceğini düşünenler için bu tür dezavantajlar online alışverişin olumsuz yanları arasındadır.
Online alışveriş avantajını dezavantaja dönüştüren en önemli sorun ise, e-ticaret sitelerine karşı duyulan güvensizlik duygusudur. Ödeme yaparken kredi kartı bilgilerinin veriliyor olması ve bu konuda çıkan pek çok dolandırıcılık haberleri, insanların online alışverişe karşı mesafeli durmalarına neden olmaktadır. Kredi kartı kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Diğer bir dezavantaj ise, ürünü sipariş vermenin ardından alışveriş sitesinin kargo yapmasını ve kargoda geçen süreyi beklemek, sabırsız alıcılar için online alışverişin dezavantajları arasındadır. Bu sebeple internetten alınacak bir ürünün kargo süresini önceden gözden geçirmek, ne kadar bekleneceği konusunda da ön fikir verecektir.

E-Ticaretin Dezavantajları:
- İnternet alışverişlerinde ürünlerin müşteriler tarafından görülmeden, dokunulmadan satın alınma zorunluluğu sebebi ile, fiziki mağazalara oranla daha az güvenilirlik.
- Kargo bekleme zorunluluğu ve kargo sürecinde yaşanabilecek, hasar hatalı teslimat vb. problemler.
- Online alışverişe güveni olmayan müşterilerin fiziki mağazaları tercih etmeleri.
- Pazarda büyük derecede artan rekabete uyum sağlayabilme zorlukları.
- Müşteriler ile yüz yüze görüşme imkânı olmadığı için, olumlu temasın sağlanamaması sebebi ile satıcı ile müşteri arasında birebir iletişim kurmaktaki zorluklar.
- Müşterilerin online alışverişlerinde karşılaştırma yapabilmeleri.
- Pazaryerlerinde satış yapan satıcılar için yüksek komisyon oranları

Sürekli değişen ve gelişen e-ticaret ortamı hem korkutucu hem de heyecan verici bir trend seyri izliyor. Her yıl işletmelerin büyümesine yardımcı olacak gelişmelerle beraber yetişmekte zorlanacakları değişiklikler meydana geliyor. Ancak karşılaşmış olabileceğiniz değişiklikler ne kadar zorlayıcı olsa da e-ticaret pazarı gün geçtikçe daha fazla ve parlak bir şekilde gelişim gösteriyor. Bu nedenle başarılı bir  e-ticaret oluşturarak işletmenizin performansını en üst seviyelere çıkarma şansı edinirsiniz.