E - Ticaret Sitesi Kurmak İstiyorum..!

E - Ticaret Sitesi Kurmak İstiyorum..!

Web tabanlı algoritmalar teknoloji ile birlikte doğru orantılı gelişim göstererek günümüzdeki e-ticaret sitelerinin oluşmasına öncülük etti ve dünya çapındaki ilk e-ticaret işlemleri 1996 yılında yapıldı ve bu yıldan itibaren hızla yaygınlaşan internet kullanımı alış veriş sektörüne de yeni bir boyut getirdi.
Günümüzde internet üzerinden satışlar oldukça yaygınlaştı. Mağazasındaki ürünlerini satmak isteyen, ürettiği ürünleri pazarlamak isteyen , yada herhangi bir hizmet sektöründe olan insanlar, günümüz teknolojisinin ilerlediği boyut sayesinde ürünlerini ve hizmetlerini milyonlarca müşteri kitlesine ulaştırmak için E-ticaret sitesi kurmak istiyor. Tabii ki bu süreçte de merak edilen bir sürü konu oluyor. Online satış nedir? E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur? İnternetten satış yapmak için hangi belgeler gerekir? E-ticaret sitesi kurmanın maliyeti nedir? Gibi soruları sizler için cevaplıyoruz. Yüzlerce e-ticaret sitesi oluşturup faaliyete geçiren bir firma olan ikwebtasarim.com olarak; e-ticaret sitesi kurmak istiyorum diyen herkese bir e-ticaret sitesinin nasıl oluşturulduğunu ve nelere ihtiyaç duyulacağını anlatacağız.

Online Satış Nedir?
Online satış ya da daha çok bilinen haliyle e-ticaret, belirli bir malın veya hizmetin internet siteleri üzerinden online olarak satılmasıdır. İnternetin yaygınlaşması ve hemen her mecraya kolaylıkla nüfuz edebilmesi e-ticaret yöntemlerinin de önünün açılmasını sağlamıştır. Bunların dışında halihazırda fiziksel mağazası bulunan işletmeler de e-ticaret siteleri kurarak daha çok sayıda müşteriye ulaşma yoluna gitmektedirler.

E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?
Türkiye’de 20 binin üzerinde e-ticaret sitesi faaliyet yürütüyor. 10 milyona yakın internet müşterisi de dikkate alındığında pazarın büyüklüğü ve cazibesi daha iyi anlaşılabilir.
Bu büyük pazarda hacimli bir köşe kapmak için siz de bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız yapmanız gerekenler biraz zahmetli. Yasal bir e-ticaret sitesine sahip olarak faaliyet yürütmek için yapılması gereken ilk şey bir şirket kurmak. Yasal bir şirket sahibi olmadan da bu pazarda yer almaya çalışabilirsiniz ancak güvenlik ve profesyonellik sunmadığınız için pazardaki payınız hedeflerinizin çok altında kalır ve bazı yasal sorunlarla da yüzleşebilirsiniz.
Araştırmalar gösteriyor ki müşterinin bir online mağazada alışverişe karar vermesi için ilk birkaç saniye büyük önem taşıyor. Bu 3 ya da 4 saniyelik sürede potansiyel alıcı kararını veriyor. Bu nedenle kuracağınız e-ticaret sitesinde grafiklere ve kategori başlıkları ile ürünlere kolay ulaşıma özen göstermek gerekiyor. Sitenin tasarımı ve adının akılda kalıcılığı, olası bir alışverişte müşterinin tercih sırasında üstlerde yer almanızı sağlar.
Tasarımı ve adıyla ilk izlenimde başarılı olan bir e-ticaret firması, ürün çeşitliliği, hizmet kalitesi ve metin diliyle müşteriyi kendine bağlayabilir. İhtiyacı olan ürünlerin neredeyse tamamı bulabileceğine ya da hizmetlere kolaylıkla ulaşabileceğine ikna olan müşteri, hazırlanacak sade, ilgi çekici ve açıklayıcı tanıtım metinleriyle de kafasındaki sorulara karşılık bulabilir.
Sepeti terk etme oranları ve terk etme sebepleri dikkate alındığında en baş sebepler arasında gösterilen ödeme seçeneklerindeki zorluk ve yetersizlik, bir e-ticaret firması kurmak için asıl gerekliği ortaya koyuyor. Kapıda ödeme ve posta çeki gibi eski tip ödeme yöntemleri, sanal POS ile birlikte işlevini yitiriyor. Peki bu ne demek? Müşterinin banka kartını ya da kredi kartını kullanarak tek çekim ve taksitli ödeme şeklinde alışverişini gerçekleştirmesini sağlayan bu ödeme yöntemi, online alışveriş sitelerinde hemen hemen bir zorunluluk halini almış durumda. Hızı ve pratikliği sayesinde müşterilerin ve e-ticaret firmaları bu yöntemi tercih ederse çalışılmak istenen bankalarla teker teker temas kurmak ve gerekli prosedürleri yerine getirmek zorunda.

E-ticaret Sitesi Kurmanın Maliyeti Nedir?
Ücretsiz web site hazırlama araçları kullanıldığında ödeme ve hosting maliyeti dışında herhangi bir ücret ödemek durumunda kalınmaz. Ödenecek ücret minimum olsa da bir online satış ve alıveriş sitesi kurmak istiyorsanız hiçbir ücret ödemeden bu işin altından kalkmanız mümkün değildir.

Alan adı (domain) maliyeti: 10 ile 30 dolar arasında değişiklik göstermektedir. Online satış sitesini fiziki bir mağaza gibi düşünmelisiniz. Bu nedenle isim oldukça önemlidir. Firmayı en iyi yansıtacak alan adı seçilmelidir. Alışveriş sitesi isim önerilerini gözden geçirerek kullanıcıların alışveriş yapmada isim tercihlerini incelemelisiniz.

Hosting maliyeti: Kullanıcılar online alışveriş sitelerini 7 gün 24 saat boyunca açık olan bir mağaza olarak görmektedir. Bu nedenle kaliteli ve düzgün çalışan bir hostinge sahip olunmalıdır. Mağaza sürekli açık tutularak her saat hizmet verilebilmelidir. Basit bir online satış sitesi için hosting maliyeti ayda birkaç yüz TL’Dir. Ancak hosting depolama alanı ürün sayısı ile doğru orantılı olarak artış göstermektedir. Ziyaretçi trafiği fazla olan bir site için hosting hızlı tüketilir. Bu nedenle işlerin büyümesiyle birlikte hosting için ek bütçe gerekmektedir.
Domain (alan adı) ve Hosting konuları hakkında daha fazla bilgiye blog sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
E-Ticaret yazılım güncellemeleri: Hızla değişen dijital platformlara ayak uydurmak için zaman zaman birtakım güncellemeler gerekmektedir.

Hazır bir online satış sitesi satın alındığında fiyat 800 TL’den başlamaktadır. Web sitesinin içerisinde istenilen özellikler arttıkça fiyat da artış göstermektedir. 
Sadece kendi firmanıza özel bir web sitesi tasarlatmak istiyorsanız İKWEB TASARIM ile iletişime geçerek size en uygun çözümlere sahip olabilirsiniz.

Online Mağaza ile Fiziki Mağaza Arasındaki Farklar Nelerdir?
Online mağazalar, fiziki mağazalara kıyasla daha ayrı bir yapıdadır. Kullanıcılar ürünleri internet sitesinden görür, burada bulunan resimler ve ürün açıklamaları üstünden ürünler hakkında bir bilgi sahibi olurlar. Tüketici bir ürünü satın almaya karar verdiğinde, ürünü online alışveriş sitesi üstünden satın alır ve akabinde de şirket, siparişi verilen ürün veya ürünler, tüketiciye kargo ile gönderir. Bu süreçte tüketiciler web üzerinden kredi kartı, havale veya kapıda ödeme gibi yöntemler ile ödeme işlemlerini gerçekleştirirler.

Fiziki mağazalarda tüketiciler direk bir satış görevlisiyle iletişimde olurlar; ürünleri deneme ve yakından görme fırsatı bulurlar. Ancak online alışverişte böyle bir durum söz konusu değildir. Fakat teknolojinin gelişmesi ve tüketicilerin satın alma alışkanlıklarının değişmesi, iade ve kargo süreçlerinin kolaylaşması, tüketicilerin web üzerinden daha fazla sipariş vererek, online alışveriş hacminin büyümesinde önemli bir rol üstleniyor.

İnternetten Satış Yapmak İçin Hangi Belgeler Gerekir? 
E-ticaret web sitesi kurmak için şahıs şirketi ya da limitet şirket kurulabilir. Bu şirketlerin kurulumu için farklı belgelere gerek vardır.
E-ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar ve bilgiler şunlardır:
- Gerçek ya da tüzel kişiler için MERSİS numarası
- Vergi kimlik numarası
- Esnaf ve sanatkârlar için TC kimlik numarası
- Kurucu kişi ya da kişilerin fotoğrafları
- Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) kaydı (E-ticaret web sitesi kurulumunda ETBİS kaydı zorunludur. ETBİS kaydı için şahıs şirketi olmak yeterlidir.)
- İşletme unvanı
- Faaliyet gösterilen sektör, ürün ve hizmet türü
- Ticaret türü (B2B ve B2C gibi.)
- KEP adresi
- Ödeme aracılık kuruluşu ile anlaşma bildirimi
- Kargo firması ile anlaşma bildirimi
- Altyapı sağlayıcı ile anlaşma bildirimi
- Yurt dışı finans işlemleri için yurt dışı banka bilgileri
- Veri tabanının bulunduğu konum
E-ticaret şirketi için resmi kuruluş işlemlerinde; vergi dairesi, ticaret odası, sosyal güvenlik kurumu kayıtları otomatik olarak yapılmaktadır.
E-ticaret sitesi resmi kuruluş işlemlerinin ardından vergi levhası alınır. Daha sonra şirketin bulunduğu yerin belediyesinden işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınmalıdır.
İlk kez e-ticaret sitesi kuracak gerçek ya da tüzel kişilerin kurumsal e-ticaret yazılım hizmeti veren firmalar aracılığı ile online satışa başlaması kısa vadede daha avantajlıdır.

Online Satış Siteleri Kurulurken Yapılan Hatalar Nelerdir?
Bu hataların başında karmaşık ödeme yöntemleri gelmektedir. Kullanıcılar ne kadar karmaşık ve uzun adımlardan sonra ödeme yapabildiklerine dikkat etmekte ve tercihini bu yönde kullanmaktadır.
Düzgün çalışmayan bir site içi arama sistemi satış oranlarını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle ayrıntılı arama filtreleri kullanılmalıdır.
Bir ürünün müşterisine nasıl sunulacağına site sahipleri karar vermelidir. Fiziki bir mağazada müşteri kendisi ürünü incelemektedir. Dijital platformda kullanılan kötü ve kalitesiz resimler müşterileri olumsuz yönde etkilemektedir.
Ürün açıklamalarının yetersiz düzeyde bırakılması da yapılan hatalardan biridir. Ayrıntılı ürün açıklamaları online satış sitesi için oldukça önemlidir. Burada online satış site sahipleri ürünü iyi pazarlayabilme yeteneğine sahip olmalıdır.
Ödeme seçenekleri sınırlı olmamalıdır. Farklı ödeme seçenekleri farklı müşteriler anlamına gelmektedir.