DNS Kaydı Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

DNS KAYDI NEDİR?

İnternet sistemleri IP adresleriyle çalışmaktadır. Her domainin kendine ait birden fazla IP adresi olabilir. IP adresleri oldukça fazla olduğundan her birini akılda tutmak oldukça zordur. DNS sunucusu da bu alan adlarının isimlerine karşılık gelen IP numaralarının kayıtlarının tutulduğu bilgisayarlardır.

Alan adı kayıt edildiğinde bir DNS otomatik olarak oluşur ve DNS’ler türlerine göre hizmetinizin çalışmasında rol oynar. Hosting ve alan adınızı aynı hosting firması üzerinden almışsanız, herhangi bir değişiklik yapmadan kullanmaya devam edebilirsiniz.

Ancak, iki hizmeti de farklı firmalardan alıyorsanız, bu durumda alan adınızın DNS kayıtlarını, hangi hizmeti hangi firmada kullanıyorsanız o firmanın DNS’leri yönlendirmeniz gerekmektedir.

Aşağıda, alan adınıza bağlı kullanılan DNS türlerini ve hangi amaçlarla kullanıldığını anlattık.

1- PTR Kaydı Nedir? Ne İşe Yarar?

PTR kaydı ile IP adresiniz ile sunucu hizmetinizin adını eşleştirebilirsiniz. Şöyle ki; DNS server, PTR kayıtlarını kontrol ederek aradığınız IP’ye hangi makinenin bağlı olduğu bulunabilir.

2- MX Kaydı Nedir? Ne İşe Yarar?

MX kayıtları (Mail Exchanger), mail hizmetinizle sunucunuzu bağdaştırır. Eğer alan adı ile mail hizmeti farklı yerlerde barınıyorsa, alan adınızın MX kayıtlarını, mail sunucunuza yönlendirmeniz gerekecektir.

3- NS Kayıtları Nedir? Ne İşe Yarar?

NS kayıtlar (Name Server), web sitenizin hangi sunucu üzerinde çalışacağını gösterir. Farklı sunucularda ya da firmada bulunan domaininizin DNS’lerini hosting hizmetinizin çalışacağı sunuculara yönlendirmeniz gerekmektedir.

4- TXT Kaydı Nedir? Ne İşe Yarar?

TXT kayıtları, sunucu hizmetiniz dışındaki kaynaklar hakkında metin biçimlendirme bilgileri içerir. Bir host hizmeti için birden fazla TXT kaydı oluşturulabilmektedir.

5- CNAME Kaydı Nedir? Ne İşe Yarar?

CNAME (Canonical Name), bir sunucunun, birden fazla sunucu tarafından tanımlanmasını sağlayan DNS kaydıdır. CNAME kaydı oluşturabilmek için ilk olarak bir A kaydı oluşturmanız gerekmektedir.

CNAME kayıtlarının ne temel özelliği, mevcut alan adınızı farklı alan adlarına yönlendirmenizi sağlamaktadır. Bu bir ana domain olduğu gibi bir subdomainde olabilir.