Database nedir? ne işe yarar?

Data base ne işe yarar

Veri tabanı anlamına gelen databaseler, belirli verilerin bir alanda saklanmasına yardımcı olmaktadır. Devlet kurumları, iş yerleri, cep telefonları gibi birçok verilerin internet üzerinde saklanma işlemlerinin yapıldığı ortamlardır. Ayrıca veritabanlarında bulunan banka verileri, kişisel veriler, kurum kuruluş verileri gibi birçok özel verileride içerisinde barındırıyor. Örneğin bir iş yerinde çalışıyorsunuz ve işyerinize girmek için kart okutuyorsunuz, kartı okuttuğunuz an sistem verilerinizi bu alana depoluyor. Bunun için veritabanları her zaman önemlidir.

Veri tabanı çalışma mantığı
Veri tabanları, Özellikle şirketler için ya da günlük hayatımızda kullandığımız sistem bilgilerimiz için çalışan donanımlardır. Şirketlerin müşterilerinin adres bilgilerinden, sokakta gezen çocuğun telefonundaki verilerine kadar bu alanda korunmaktadır. Bu sebeplerden dolayı verilerin korunması oldukça önemlidir. Bu konuyu sadece bireysel olarak ele almamak gerekiyor. Dünyada milyonlarca hatta milyarlarca insan var bu kadar çoğunluğun verilerinin korunması oldukça zor. Bunun için veri tabanları her zaman güvenli ortamdır.

Veri tabanı türleri nelerdir.

1-Paylaşımlı veritabanları
   Fiziksel ortamlarda depolanan veri paylaşımlı depolara paylaşımlı datalar denir. 
 2-Merkezi veri tabanı bölümlere ayırmak
 Bu sayede uzak işlemciler üzerinden hizmetler için gerekli olan verilere sahip olmaktadır.
 Merkezi veri tabanları tüm uzak noktalardan kopyalanmaktadır.
3-Nesne ağırlıklı veri tabanı
 Veri tabanlarında Çizimlerin,imajların,fotografaların,grafiklerin, sesli mesajların ve tüm video gösterimlerinin canlandırıalacak ve paylaşılacak bütün verilerin nesne olarak depolanan databaselere denir.
4-Çok boyutlu veri analizleri

Veri analizlerinde hedefler kullanıcıya farklı boyutları gösterme olanağı sağlamaktadır. Örneğin İstanbulda bulunan bir rent a car’a Bursadan giriş yapıldıysa bu sistemde görüntülenebilir.

5-Veri bankaları
 Veri bankaları, Bir şirketteki bütün çalışanların anlık olarak yaptıkları hangi sitelere girdikleri, ne kadar süre kaldıkları gibi birçok bilgiyi bünyesinde barındırdığından dolayı en önemli veri tabanı türüdür.

En çok kullanılan veri tabanları
Veritabanları ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki sistemde satılmaktadır. Açık kaynaklı kodlarla oluşturulan veritabanları ücretsiz olarak sizlere sunulurken, profesyoneller ve kurumsallar özel sistemlenmiş daha yüksek güvenlikte ve daha detaylı kullanabilen ücretli sistemleri tercih etmektedirler. Ayrıca sizlere yıllık olarak ücretsiz veri tabanı hizmeti veren programlarda var. Mysql, MSsql, Acces ve server yazılımları bunlara örnektir. 

Güvenli ve yedekli bir veritabanına sahip olmak istiyorsanız isimkayit.com adresini ziyaret edebilirsiniz.