CDN Nedir?

CDN NEDİR? HANGİ SİTELERDE KULLANILMALIDIR?

CDN (Content Delivery Network) Türkçe anlamı içerik dağıtım ağı olan bir network ağıdır. İnternet sitelerinin yüksek boyutlu verilerini (fotoğraf, video) çalıştıran sunucuların daha verimli hizmet vermesini sağlar. Bunun yanı sıra kullanıcılara en yakın lokasyonlarda bağlantı sağlar ve böylece sitenizin hızını oldukça arttırır. Web sitelerinizin trafiğini yöneterek dünyanın her yerinde aynı erişimi sağlayabilir.

Örneğin; bir video yayını sitesi kurdunuz ve sitenizi ziyaret edenleri hepsi Türkiye’de. Bu sebepten siz de Türkiye kaynaklı bir sunucu seçimi yaptınız. Zaman geçtikçe sitenizin ziyaretçileri arttı ve dünyada yayınlar yapmaya başladınız. Fakat sunucunuz Türkiye Lokasyonunda olduğu için başka ülkedeki kullanıcılarınız Türkiye’deki kullanıcılarınız kadar hız alamayacaktır. Yani mesafe ne kadar artarsa sitenizin kalitesi de o kadar düşecektir. Bunun yanında sunucunuzun iş yükü artacak ve artık Türkiye’deki kullanıcılarınızın da kalitesi düşecektir. Bu durumun önüne geçmek için CDN hizmetini kullanmalısınız. CDN hizmeti sağladığınız takdirde her kullanıcı dünyanın neresinde olursa olsun kendi ülkesinden bağlantı sağlayacağı için kalite ya da hız sorunu yaşamayacaktır. Yani Amerika’daki kullanıcı Amerika Lokasyonundan, Fransa’daki kullanıcı da Fransa Lokasyonundan veri sağlayacaktır. Böylelikle sunucunuzunda iş yükü hafifleyecek ve tüm kullanıcılarınız web sitenizde, aynı hızda dolaşabilecek ve dosya aktarımı yapabilecektir.

Ayrıca sadece Yurt Dışı değil yurt içinde de kullanıcılarınıza CDN hizmeti sağlayabilirsiniz. Böylece Edirne’ki kullanıcınız da, Kars’daki kullanıcınız da aynı akışı sağlayabilecektir.


Hangi Web Site Sahipleri CDN Kullanmalı?


Genellikle büyük web yayını şirketlerinin hepsi CDN kullanır. CDN hizmeti sayesinde kullanıcılarına her zaman hızlı ve kaliteli yayın yaparlar. Böylece hızla büyüyerek dünya çapında ulaşılması zor yerlere kısa zamanda ulaşırlar. Peki bütün web site sahipleri CDN kullanmalı mı? Sizin için CDN kullanılması gereken web sitelerini derledik.


• E-Ticaret Siteleri

E-Ticaret siteleri içerisinde yüzbinlerce ürün ve bu ürünleri tanıtan fotoğraf barındırdığından dolayı CDN kullanımı gerekli olan sitelerden birisidir.


 Reklamcılık Siteleri

Reklamcılık siteleri de içerisinde oldukça fazla video ve resim barındırmaktadır.


 Online Oyun Siteleri

Online oyun siteleri, video oyunu siteleri ve online erişim sağlanan internet eğlence platformları belki de en yüksek enerji harcayan sitelerdir. Bu yüzden hızınızın ve yayınlarınızın kalitesinin düşmemesi için CDN tercih edilmelidir.


 Medya ve Eğlence Siteleri

Medya ve Eğlence içerikli siteler video ve kaynak gerektiren veriler sunduğundan trafikleri oldukça yüksek sitelerdir.

CDN kullanımı önerdiğimiz sitelerin bazıları bu şekildedir. Buna benzer fazla kaynak üreten internet sitelerine sahipseniz CDN kullanmanın size çok büyük yararı olacaktır.

Yüksek performansta ve yüksek hızda sunucu kiramak için tıklayın.