Başarılı Bir E-ticaret İçin Öneriler
Başarılı Bir E-ticaret İçin Öneriler
Başarılı bir e-ticaret için;
"E-ticaretin de bir yatırım olduğunu ve kârınızı maksimize edebilmek için A’dan Z’ye analiz yapmanız gerektiğini unutmamalısınız."
Planlama yapmalısınız:
Hâlihazırda bir fiziksel dükkanınız olsa da internette satış yapmaya başlamak için bir iş planı oluşturmanız gerekecek. Konu online mağaza açmaya geldiğinde hazırlıklı olmalısınız çünkü dışarıda farklı bir pazar var. İlerlerken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey:
Hedef müşterileri kitlenizi belirleyin; Hala bir müşteri tabanı oluşturamamış girişimcilerin hedef kitlelerini belirlemeleri online mağaza açmanın önemli bir kısmıdır. İdeal müşterileriniz kimdir?
Satmak istediğiniz ürünleri belirleyin; Mağazanızda sattıklarınızdan farklı mı? Yoksa aynı mı? Ürünlerinizi, rakiplerinizden farklı ve daha iyi olarak nasıl sunacaksınız? Hem özelliklerini hem de faydalarını göz önüne aldığınızdan emin olun. Ürününüzün ne olduğunu listelemek önemlidir ancak müşterilerinizin hangi sorunlarını çözebileceklerini de eklemeyi unutmayın.
Başlangıç tarihi belirleyin; Online mağazanızın açılışı için kendinize bir hedef verin. Ardından, büyük gün gelene kadar halletmeniz gereken görevleri makul bir zaman çizelgesi oluşturarak geriye dönük olarak tamamlayın.
Finansal bütçenizi belirleyin; İşlerin biraz daha teknik bir tarafına değinirsek, finansal verilerinizi de ele almanız gerekiyor. Yeni bir girişimseniz, başlangıç aşamasında fazla bir veriniz olmayacaktır ama yine de gelecekteki kazanımlarınıza yönelik tahminler yapmalı ve hedefler belirlemelisiniz. Bir satış belgesi, nakit akışı tablosu, bütçe analizi gibi belgeler hazırlayarak ve güncel tutarak gelecek için hazır olun.
Vergi Mükellefi olmalısınız; Online mağaza işletmek ve internette satış yapmak için işletme lisansına ihtiyacınız olacaktır bu nedenle E-ticarete başlamadan önce şahıs veya sermaye şirketi kurun.
Firmanızı yada ürünlerini yansıtan bir Web Sitesi oluşturun ;
Firmanızın ismini yada ürünlerinizi kolayca akılda kalabilecek bir alan adı tescil ettirdikten sonra iş web tasarımına gelecektir.
İlk izlenimler her şeydir ve olay internetten satış olduğunda ilk izlenimler ağırlıklı olarak web tasarımına bağlıdır.
Ziyaretçilerin çok fazla geçiş yapmadan veya araştırmadan markanıza ve ürünlerinize ulaşabilmesi gerekir. Dahası, katalogunuzda gezinmek kolay olmalıdır, aksi halde zevkli olmaz.
Ayrıca mağazanızın mobil cihazlarla uyumlu olması da gerekir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre bütün online alışverişlerin %55’i mobil araçlar aracılığıyla yapılırken %45’i dizüstü veya masaüstü bilgisayarla yapılmaktadır.
Online mağaza işletirken kesinlikle ihtiyacınız olan birkaç unsur şunlardır:
Kullanımı kolay bir arayüz
Sepete kolayca ürün ekleme/çıkarma ve kolay bir ödeme süreci
Mobil uyumlu tasarım
Yüksek kaliteli ürün görselleri
Müşteri yorumları
İletişim sayfası ve SSS
Bir SSL sertifikası
Farklı ödeme seçenekleri
Kolay teslimat yöntemleri
Açık ve anlaşılması kolay bir iade politikası
Sosyal medya profillerine bağlantılar
Online işletmeniz için site kuracağınız platformu seçerken bu özellikleri ekleyebildiğinizden emin olun. SSL gibi bazı öğeler, önceden paketinize eklenmemiş olabilir, ancak işletmeniz için hayati öneme sahiptirler. İnternette alışveriş yapanların yaklaşık yüzde 29’u online güvenlikleri konusunda endişe ettiği için, web sitenizin SSL sertifikası ile korunuyor olması müşterilerinizin bekledikleri (ve hak ettikleri) güvenin aşılanmasına yardımcı olabilir.
Kampanyalar yapın ; Satışlarınız arttıkça ve siz bölgeler ve müşterileri tanıdıkça, buralara özel kampanyalar ve kuponlar hazırlayın. Bu sayede müşteri devamlılığı sağlayabilirsiniz.
Online Satış Sitelerinde mağaza açın ; N11, Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor, Amazon gibi büyük online satış sitelerinde mağazalar açın ve kendi platformunuzu n bu sitelere entegrayonunu sağlayın.
Sosyal medyanın gücünü kullanın ; Sosyal medya kanalları yönetin, hedef kitlenize yönelik reklamlar verin ve güvenilirlik sağlaması için sitenizde sosyal medya hesaplarınızı paylaşın.
Reklam ve pazarlama faaliyetleri yapın ; Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) çalışmaları, Google ve Facebook reklamları ve Google Analytics gibi kullanıcı trafiği takip sistemleri kullanın.
Herşeyden önemlisi "İşinize zaman ayırın"
Hem e-ticarete başlayıp hem de bunların bir kısmından ödün verme bir kısmını da kendi bünyenizde çözme gibi bir yola girdiğinizde, bir süre sonra yetişemeyip yorgunluk ve bıkkınlık yaşamaya başlayabilirsiniz. E-ticaretin teknik ayrıntılarından dolayı klasik satışlarınıza dönmeyi isteyebilirsiniz. Böylelikle bu süreç, motivasyon ve zaman kaybı aynı zamanda da yapılan yatırımların neticesinde maddi kayıp olarak geri dönebilir.
İKWEBTASARIM olarak size özel tasarladığımız e-ticaret modülleri sayesinde internet üzerinde güvenli satış yapmak artık çok kolay!