Arama Motorlarında Üst Sıralara Nasıl Çıkılır?

Arama Motorlarında Üst Sıralara Nasıl Çıkılır?

Günümüz tüketicileri hızlı yaşıyor, çok sık alışveriş yapıyor. Alışveriş yaparken zamandan ve mekandan bağımsız hareket etmeyi seviyor. 
İşletmeler ayakta kalabilmek için teknolojiye ve beraberinde getirdiği değişimlere ayak uydurmak zorundalar. Arama motoru optimizasyonu günümüzde rakiplerinin önüne geçip büyümek isteyen her işletme için vazgeçilmezdir.
Web sayfanıza gereken yatırımı yapmazsanız yarın rakiplerinizin hatta rakibiniz olabileceğini dahi düşünmediğiniz yeni ve küçük işletmelerin gerisinde kalırsınız. 

Arama Motorlarında Üst Sıralara Nasıl Çıkılır?
Google’da üst sıralarda yer almak diğer bir deyişle SEO’nun (Search Engine Optimization) Türkçesi Arama Motoru Optimizasyonudur. En temel anlamıyla web sitesi hakkında arama motorları için yapılan tüm iyileştirme çalışmaları olarak tanımlanabilir.
Bu SEO çalışması için kullanıcı eğilimlerine göre hareket edecek ve sizi doğru bir şekilde yönlendirecek profesyonel bir ekiple çalışmanız gerekiyor.

Dört dörtlük bir SEO çalışmasının yolu ise aşağıdaki dörtlüden geçiyor. İhtiyaçlarınıza yönelik yapılan çalışmalar ile eksiksiz bir optimizasyona sahip olabileceksiniz. Yapılması gerekenler sırasıyla:

Anahtar kelime kullanımı: Anahtar kelimeleri doğru seçmek ve etkili bir şekilde kullanmak, Google arama motorlarında öne çıkmanızı sağlayacak önemli bir adımdır. SEO aşamasında mutlaka anahtar kelimeleri özenle seçmeli ve etkili bir şekilde kullanmalısınız.

Site içi ve dışı linkleme: Web sitenizde mutlaka iç ve dış linklemeye önem vermelisiniz. İç linkleme işlemi web sitenizdeki makalelerin birbirine bağlamaktır. İç link vererek site içi diğer makaleye yönlendirdiğinizde google o makalemize verdiğiniz link'e +1 puan daha verecektir. Ayrıca kullanıcılar bu içeriği okurken diğer içeriklere ulaştıklarında web sitenizde durma süresi uzayacağından google web sitenizin kalitesini yükseltip sizlere olumlu puan verecektir.
Seo çalışmalarında dış linkleme de çok önemlidir. Bilinen ve trafiği yüksek olan sitelerden alacağınız linkler sayesinde web sitenizin trafiğin çok daha fazla artacağını aklınızdan çıkarmayın.

Meta açıklama kullanımı : Meta etiketler arama motorlarına sayfanız hakkında bir çok özet bilgiyi verir. Kullanıcılar bu etiketleri görmez ama arama motorları için meta etiketler önemlidir. Bu meta etiketlerin etkili olması, özgün ve sayfalarınız arasında tekrarlamayacak şekilde hazırlandığından emin olun.

Metin uzunlukları: İçeriğinizin optimum uzunluğu, ele aldığınız konuya bağlı olacaktır. Örneğin, insanlar belirli bir yanıtı, tanımı veya belirli bir bilgiyi aradıklarında, hızlı yanıtlar isterler. Bu durumlarda 2.000 kelimelik bir cevap yazmak istemezsiniz çünkü bu sadece hemen çıkma oranlarınızı artıracaktır. 
Ancak değerli bir vaka çalışmasını hedef kitlenizle paylaşmak istediğinizde daha uzun bir şeyler yazabilirsiniz. Kullanıcılar düzeltmeler, uygulanabilir teknikler veya başarı öyküleri ararken, değerli bilgilerle dolu uzun bir okumadan memnun kalacaklardır.

Görsel optimizasyon: İçeriklerinize görsel eklemek, en doğru işlemlerden birisidir. Kaliteli görseller eklemek, içeriklerinizi daha zengin ve okunabilir yapacaktır.
İçerikleriniz daha dikkat çekici olması, ziyaretçinin sitede daha uzun süre kalmasını sağlar. Düz bir yazı yerine anahtar kelime, alt başlık ve kaliteli görseller içeren bir yazı hazırlamak, Google arama motorlarında öne çıkmanız için gerekli olan etkiyi sağlayacaktır.

Site hızı: Google site hızına ayrıca önem verir. Google 2018 yılı itibari ile sıralama faktörlerine site hızını da eklemiştir. Bu da demek oluyor ki her ayrıntıyı doğru bir akışta çalışmaya dahil etseniz de site hızı beklenenin altında kalırsa bu arama motoru tarafı için olumsuz etkiler yaratacaktır.

Mobil uyum: SEO, masaüstü ve mobilde farklı şekilde işler. Bu doğrultuda e-ticaret sitenize klasik bir optimizasyon yapmanız, mobildeki performansınız için etkili olmayabilir. Masaüstü arama sonucu sayfasında ilk sıralarda olan e-ticaret sitesi, mobil aramalarda alt sıralarda görünebilir hatta ikinci, üçüncü sayfaya kadar düşebilir. Online alışverişi tercih eden tüketicilerin önemli bir bölümünün mobil kullanıcı olduğu düşünüldüğünde, bu son derece ciddi bir sorundur.

Sosyal medya kullanımı: Sosyal Medya, SEO İçeriğiniz için Hedef Kitlenizi Tanımanıza Yardımcı Olur. Sosyal medyanın ve SEO'nun birlikte kullanımı görünürlüğü arttırmanızı, sosyal medyada yayınlamak istediğiniz içeriğin daha hızlı dizine alınmasını sağlar, hedef kitlenizi tanımanıza yardımcı olur.

Mevcut olan web sitenizin durumunu öğrenmek için gerekli analizler yapılarak işe başlanır. Şayet yeni oluşturulacak bir web sitesi için ise firmanızın kimliğine ve amaçlarına göre ihtiyaç listeniz belirlenir. Sektörünüzdeki anahtar kelime (keyword) analizleri yapılarak içerikler yazılırken kullanılacak kelimelerin tespiti yapılır. Anahtar kelimelerde etiketleme yöntemi ile organik hit sayınız artırılır ve yine siteniz adım adım üst sıralara çıkar.
Analizden sonra özgün içeriklerin oluşturulması gerekiyor. Menü başlıklarına uygun olarak hazırlanan içerikler daha önce başka bir sitede kullanılmamış olmalı. Googlebot kopya içerik konusunda çok hassas hareket ettiği için sizi ilk sırada değil son sıralarda bile göstermeyebilir.
İçeriklerin hazırlanmasından sonra var olan sitelere link vererek ya da onlardan link alarak dikkat çekilme işlemi tamamlanır. Toplist ve benzeri sitelerin uygun olmayan sistemlerine üye olmamak gerekiyor.

Son olarak Adwords reklamları ile ilk sayfada yerinizi alabilirsiniz. Yüksek ziyaretçi oranı olan Facebook, Twitter gibi sosyal medyada platformlarında yayınlar ve reklamlar yayınlanmasını sağlayarak sitenizin organik trafiğini artırabilir, kullanıcılar üzerinde güven duygusu oluşturabilirsiniz. 
Bütün bu işlemleri doğru bir yöntemle yapmanız durumunda  6 – 24 aylık bir süreçte ilk sayfadaki yerinizi almanız söz konusu olacaktır.

Arama Motorlarında Üst Sıralarda Olmanın Avantajları Nelerdir?
İnternet ortamında yapılan satışlar artık neredeyse klasik ticaretin önüne geçmiş durumdadır. Ülkemiz ve dünyanın içinden geçtiği pandemi sürecinde özellikle internet ortamından yapılan satışların önemi anlaşılmıştır. İnsanlar gidemedikleri mağazaları dijital ortamda ziyaret etmeye ve alışveriş yapmaya devam edebileceklerini keşfettiler. Bu nedenle daha önce fiziki ortamda ulaşma şansınız olmayan müşterilere sizde arama motorları aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Yani çok daha fazla müşteriye mekana bağlı olmaksızın e-ticaret sayesinde rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Buda satışlarınızı büyük ölçüde arttıracak bir araçtır. Satışların artması da doğal olarak karlılığın armasına neden olacaktır. Reklam yapmak için harcanacak olan giderlerin azalmasına neden olacaktır. Geleneksel reklam yöntemlerinin en uygun maliyetlisi SEO çalışmaları yapılmasıdır. Sıralamalarda özel yerler satın almanıza gerek kalmadan yukarılarda yer alırsınız.