SOA Kaydı nedir?

SOA(start of authority) Kaydı, Bir DNS Server’ın o zone dan (bölgeden) sorumlu olduğunu belirleyen kayıttır. Tek bir DNS sunucusundan sorumlu olduğu alandan bir parçasına "DNS" bölgesi denir. Her DNS bölgesi bir SOA kaydı içerir. SOA kayıtları, IETF RFC 1035 -Uygulama ve şartnameye taşınmıştır.
Bölge içinde veri alışverişini sağlayan sunucunun adıyla ilgili bilgiler SOA da kayıt altına alınır.


SOA Kaydında yapılanlar?

  1. Bölge yöneticisinin verilerini toplamak
  2. Bir nameserver(adsunucusu) güncellemelerini kontrol etmeden önce beklenmesi gerekli olan saniye
  3. Bir nameserver zone aktarımından sonra yeniden denenmesi için gerekli olan saniye
  4. Kaynak kayıtlarındaki Canlı dosya için gerekli olan saniye.

SOA Kaydı ayarları nelerdir?

Serial Number:
Bölgeler için güncellik bilgisidir. Bölge içerisindeki ekleme çıkartma bölme gibi birçok değişiklikler bu sayıyı bir artırmaktadır. Bu bölge eğer ikinci bir bölgede de secodary bölgesi olarak eklenmişse, ikinci bölgenin güncel olup olmadı kontrol edilir. 

Refresh interval
Bölgenin secondarye tanımlanılmış ise bu bölgenin güncellenip güncellenmediğine bakıldığı yerdir.

Retry interval
Retry interval, bölge transfer işlemlerinde herhangi bir sorun ile karşılaşıldığı durumda bir sonraki transfer işlemi için zaman ayarlamamızı sağlar

Expires After
İkinci dns ile birinci dns sunucusu arasında yaşanacak iletişim sorunları sonrasında içerisinde barındırdığı kayıtları ne kadar süre ile saklayacağı'nın belirlendiği bölümdür.

Time To Live
Time To Live, bölgeler için varsayılan kayıt bölgesine Time To Live denir. Bir bölgenin ne kadar cache index de tutulacagını belirler