SNMP Nedir?

smtp nedir

SNMP Nedir?

 Basit Ağ Yönetimi Protokolü (SNMP), ağ cihazlarını ve işlevlerini yönetmek ve izlemek için kullanılan bir uygulama katmanı protokolüdür. SNMP, ağ aygıtları için bir yerel alan ağındaki (LAN) veya geniş alan ağındaki (WAN) tek ve çok satıcılı ortamlarda yönetim bilgilerini aktarması için ortak bir dil sağlar. En son SNMP yinelemesi, sürüm 3, SNMP iletilerinin kimliğini doğrulayan ve şifreleyen ve ayrıca taşıma sırasında paketleri koruyan güvenlik geliştirmelerini içerir. En yaygın kullanılan protokollerden biri olan SNMP, yönlendiriciler, anahtarlar ve kablosuz erişim noktaları gibi geleneksel ağ ekipmanlarından yazıcılar, tarayıcılar ve nesnelerin interneti (IoT) cihazları gibi uç noktalara kadar geniş bir donanım yelpazesinde desteklenir. Donanıma ek olarak, Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü (DHCP) gibi hizmetleri izlemek için SNMP kullanılabilir. Bu aygıtlar ve hizmetlerdeki yazılım aracıları, SNMP yöneticisi olarak da adlandırılan bir ağ yönetim sistemi (NMS) ile SNMP üzerinden durum bilgilerini ve yapılandırma değişikliklerini iletmek için iletişim kurar.


SNMP her boyutta bir ağda kullanılabilirken, en büyük değeri büyük ağlarda belirgindir. Yüzlerce veya binlerce düğüme manuel olarak ve ayrı ayrı oturum açmak son derece zaman alıcı olacak ve fazla kaynak tüketecektir. Buna karşılık, SNMP'nin bir NMS ile kullanılması, bir ağ yöneticisinin bu düğümlerin tümünü tek bir ara birimden yönetmesini ve izlemesini sağlar, bu da genellikle toplu komutları ve otomatik uyarıları destekleyebilir. SNMP, İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) Yorum İsteği (RFC) 1157 ve diğer ilgili RFC'lerde açıklanmaktadır. 



SNMP BİLEŞENLERİ

SNMP Aracısı: Bu program, bant genişliği kullanımı veya disk alanı gibi çeşitli metrikler hakkında veri toplayarak izlenen donanım veya hizmet üzerinde çalışır. SNMP yöneticisi tarafından sorgulandığında, aracı bu bilgileri yönetim sistemine geri gönderir. Bir aracı ayrıca bir hata oluşursa NMS'yi proaktif olarak bilgilendirebilir. Çoğu cihaz önceden yüklenmiş bir SNMP aracısıyla birlikte gelir; genellikle sadece açılması ve yapılandırılması gerekir.

SNMP tarafından yönetilen cihazlar ve kaynaklar: Bunlar, bir aracının üzerinde çalıştığı düğümlerdir.

SNMP yöneticisi (NMS): Bu yazılım platformu, aracıların bilgileri beslediği merkezi bir konsol olarak işlev görür. Ajanların düzenli olarak düzenli aralıklarla SNMP üzerinden güncelleme göndermelerini talep edecektir. Bir ağ yöneticisinin bu bilgilerle yapabilecekleri, büyük ölçüde NMS'nin özellik bakımından ne kadar zengin olduğuna bağlıdır. Birkaç ücretsiz SNMP yöneticisi vardır, ancak genellikle yetenekleri veya destekleyebilecek düğüm sayısı ile sınırlıdır. Yelpazenin diğer ucunda, kurumsal düzeyde platformlar, on binlerce düğüme kadar bazı ürünleri destekleyen daha karmaşık ağlar için gelişmiş özellikler sunar.

Yönetim bilgi tabanı (MIB): Bu veritabanı, SNMP kullanılarak sorgulanabilen veya denetlenebilen belirli bir aygıt tarafından kullanılan tüm nesneleri listeleyen ve açıklayan bir metin dosyasıdır (.mib). Bu veritabanının, bu özelliklerin durumunu tanımlayabilmesi ve izleyebilmesi için NMS'ye yüklenmesi gerekir. Her MIB öğesine bir nesne tanımlayıcısı (OID) atanır.