Makale yazarken dikkat edilmesi gerekenler?

makale fotosu

Makale nedir?    

Makale alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından yazılan amacı bilgi verme olan yazılara makale denir. Gazetelere, dergilere veya internet sayfalarına yazılan bloglar makalenin yazıldığı yerlerdir.
1-Makale başlıkları
Makale yazarken, ilk olarak makalemiz tamamı ile özgün olmalı başka sayfalardan kopyala ve yapıştır olmamalıdır. Çünkü yazacağımız makale ne kadar özgün olursa, makalemizi okuyan kişi açısından ve arama motoru botları için o kadar önemlidir. Arama motoru botları sitenizi ne kadar özgün içerik olarak değerlendirirse o kadar sizi üst sıralara taşıyacaktır.
2-Giriş, gelişme, sonuç
Makale yazarken diğer önemli bir unsurda giriş, gelişme ve sonuç odaklı gidilmesi her zaman daha anlaşılır ve daha özgün olacaktır. Giriş, gelişme ve sonuç odaklı gidilirken bazı kalıpları uygulamamız gerekmektedir. Giriş konusu etkili, anlaşılır ve yazacağımız makalenin konusu hakkında ön bilgiler vermelidir. Gelişme konusuna geldiğimizde artık konu hakkında anlatmak istediğimiz bütün bilgileri anlaşılır bir biçimde veriyoruz ve sonuç kısmına geldiğimiz takdirde artık konuyu toparlıyoruz.
3-Etkili bir konu başlığı ile etkili bir izlenim bırakma
Etkili bir konu başlığı her zaman önemlidir. Çünkü okur ilk kez sayfanıza girip bir makalenizi okuyor olabilir bu nedenle okurun üzerinde ilk izlenimi ne kadar iyi bırakılırsa o okurun sürekli ziyaret edeceği adres haline gelirsiniz.
4-Her zaman raporla 
Makale yazarken sürekli küçük küçük raporlarlar çıkartın uzun makalelerde yaşanacak anlam kaymaları nedeniyle araştırdığınız konu farklı bir anlama taşına bilir ve farklı sonuçlar çıkartmasına neden olabilir bu nedenle okuyucunuzun sizin üzerinde bir ön yargıya sebep olur ve sizi okumayı bırakabilir.
5- Yazım yanlışları
Makale yazarken yazım hataları, her zamana sizi geri plana atabilir yazdığımız yazılarda virgül koymayı unuttuğumuz taktirde konunun anlamı değişir ve okura yanlış bilgi vermiş oluruz bu da sizin makaleniz hakkında eleştirilere sebep olur.
6- Kaynakça
Kaynakça eklerken dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Alıntı yaptığımız ya da esinlendiğimiz kaynakları göstermek bizim için bir referanstır. Özgünlük bakımından da önemlidir. Ayrıca alıntı aldığımız sayfanın yaptığı emeğin karşılığını vermektedir. Genel olarak okullarda verilen ödevlerde ve kurum kuruluş gibi yerlerde kullanılmaktadır. Kaynakça kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de doğru sayfaların gösterilmesidir. Kaynakça yanlış yazılmamalıdır.