Google Analytics Nedir? Araçları nelerdir

Google Analytics aracı, bir web siteye ziyaretçi olarak gelen kullanıcıların istatistiklerini tutmaktadır. Bu sebepten dolayı sizin, web sitenize gelecek ziyaretçilerin isteklerine bağlı olarak kendinizi o yönde daha çok geliştirebilirsiniz. Reklam verirken Google Analytics sayesinde reklamlarınız doğru adreslere gönderilerek web sitenizin ziyaretçi sayısını arttırılmaktadır.

Google Analytics aracının içerisinde barındırdığı istatistikler nelerdir?

IP hariç tutması

Web siteniz üzerindeki sürekli girmesi zorunda olan editörünüz web site yöneticileriniz gibi İpleri içerisinde tutarak web sitenize yansıtmıyor bu sayede giren insan sayısının organik ziyaretçilerin belirlenmesinde etkili rol oynamaktadır.

Zararlı yönlendirme engelleme

E-Ticaret sitelerin başlıca sorunlarından olan bankaların gönderdiği yönlendirmeleri, sizin web sitenizdeki satışların trafiklerini Analytics hesabınıza post yönlendirme olarak kabul etmektedir ve bu nedenle daha iyi bir sonuç ortaya koyarak nelere yoğunlaşmanız gerektiğini gösteriyor.

Demografik Verileri izleme

Web siteniz üzerinde yaş, cinsiyet gibi verileri bünyesinde barındırır. Bu sebeple de web sitenize hangi yaş kesiminden ve hangi cinsiyetli ziyaretçi olarak geldiklerini rahatlıkla görerek ona göre reklamlar paylaşımlar vermemiz daha fazla kullanıcıya erişmemize olanak sağlayacaktır.

Özel raporlar

Google Analytics sizin web siteniz üzerinde özel olarak seçeceğiniz raporları, metrikleri ve boyutları kullanarak web sitenizden özel olarak rapor çekmeyi sağlamaktadır. Bu sayede, önemsiz raporlardan kurtularak ilgilenilmesi gereken konulara daha çok önem vermeniz sağlamaktadır. Bu özel raporu paylaşarak sitenizde reklam vermek isteyen ziyaretçilerin memnuniyetini sağlayacaktır.

Gösterge Tabloları

Özel raporlara, özet bilgilerinin raporlana bildiği ortamdır. KPI’lar gibi önemli raporları da fazla olan metrikleri de aynı zamanda göstermesine yardımcı olan tablolardır. Bu nedenle web sitenizin durumunu daha rahat bir şekilde takip edebilirsiniz

Notlar

Burada Google Analtyics üzerinden not bırakarak geçmişteki kayıtlarımıza bakarak nelerin bize nasıl etki bıraktığını hatırlatmamıza yardımcı olacaktır.

İçerik Gruplama

Sayfalarınızı oluştururken düzenlediğiniz kurallara göre gruplamanızı sağlar. Örneği bir blog sitesinizin, kategoriler bölümündekilere göre ayrı ayrı gruplayarak takip edebilirsiniz.

Etkinlik izleme

Web sayfanız yüklenirken ekrana çıkacak olan içeriğin kullanıcılarla olan etkileşimlerini takip eder.

Huni kurulum

Web sitenizde ziyaretçilerin ne kadar süre kaldığını ve ne zamana nerede çıktığının istatistiklerini tutmaktadır. 

E-Ticaret izleme ve geliştirilmiş E-ticaret

E-Ticaret üzerine bir web siteniz varsa, bu web sitenin satış,gelir,ürün, sepete ekleme gibi işlemlerini rahatlıkla takip etmenize yardımcı olmaktadır.

User ID

Kullanıcı tanımlaması yapmanız halinde istediğiniz kullanıcıların raporlarına ulaşabilirsiniz.

Filtresiz Data 

Google Analytics hesabınızın raporlarını daha düzenli bir şekilde oluşturarak, web sitemiz üzerinde ziyaretçi trafiklerin bazılarını filitreleyerek daha düzgün bir sonuçlar ele almanızı sağlamaktadır.

Para Birimi

Google Analytics ilk olarak dolar üzerinden işlem yapmaktadır fakat siz bu durumu değiştirebilirsiniz. Kendi para biriminizi seçerek kullanabilirsiniz.

Varsayılan sayfa

Ziyaretçilerin web sitenizin ismini adres çubuğuna yazdıklarında karşılarına çıkan ilk sayfaya denir.

Saat Dilimi

Google Analytics aracında saat dilimi önemlidir. Çünkü Belirli zaman dilimleri arasında oluşan raporların düzgün olarak düzenlenmesini sağlamaktadır. Unutulduysa ve sonradan değiştirilecekse bunu yaparken dikkat edilmeli aksi taktirde raporlarda karmaşıklık oluşacaktır.

Bot Filtreleme

İnternet üzerinde web sitelere sürekli bot atılmaktadır Google bu "spam" botlarından kuruyup daha verimli sonuçlar için bot filtreleme yöntemini devreye sokarak, Google analytics sayesinde daha düzgün raporlar alıyoruz. Bu bot filtre ilk açıldığında aktif değildir siz kendiniz açmak zorundasınız. 

Site arama izlemeleri

Web sitenizde ziyaretçilerinizin en çok neleri aradıklarını ve ne kadar arama yaptıklarını buradan görebilirsiniz. Bu nedenle siz de ziyaretçilerinizin aradıkları şeyin üzerine yoğunlaşarak ziyaretçilerinizin daha fazla süre kalmalarında etkili rol oynayabilirsiniz.

Google Adsens Bağlantıları

Google Analytics ile Adsense arasında bağlantı kurarak Adwords kampanyalarının detaylarına ulaşabilirsiniz. Adwords’ün size ne kadar ziyaretçi sağladığını buradan öğrenebilirsiniz.

Search Consele bağlantısı

Search Consele bağlantısı, Siteniz üzerindeki organik kullanıcıların aramasını görmemizi sağlamaktadır.